Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’deki tüketici enflasyonu bu yılın en yüksek seviyesinde


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, enflasyon Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde, 9,09, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,94 olarak gerçekleşti.

Tüketici enflasyonu böylece bu yılın en yüksek seviyesine çıkarken, harcama gruplarının geneline yayılan fiyat artışları görüldü.

Ana harcama gruplarına bakıldığında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış, yüzde 89,31 ile lokanta ve otellerde görüldü. Bu grubu yüzde 77,55 ile sağlık, yüzde 72,86 ile gıda ve alkolsüz içecekler izledi. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 24,97 ile konut oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla Ağustos ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 3,11 ile eğitim oldu. Bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 16,61 ile ulaştırma oldu.

TÜİK’in aylık enflasyonu ilk kez ENAG’a göre daha yüksek

Bağımsız araştırma kuruluşu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu yüzde yüzde 128,05 olarak saptadı.

ENAG’a göre enflasyon Ağustos’ta aylık yüzde 8,59 artarken yıllık enflasyon yüzde 128 oldu. TÜİK’in aylık enflasyonu, ilk kez ENAG’a göre daha yüksek açıklandı.

Şimşek: “Sonuçta sabretmemize değecek”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek enflasyon verisinin açıklanmasının ardından eski adıyla Twitter yeni adıyla X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, “Enflasyonla mücadelenin biraz zaman alacağını biliyoruz. Geçiş dönemindeyiz. Enflasyonu kontrol altına almak ve daha sonra düşürmek için ne gerekiyorsa (parasal sıkılaşma, kredi politikası ve gelirler politikaları) yapacağız. Sonuçta sabretmemize değecek. Enflasyonla mücadelede kesinlikle kararlıyız” diye yazdı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçen ayki Para Politikası Kurulu toplantısında sürpriz bir adımla politika faizini beklentilerin üzerinde, 750 baz puan artırmıştı. Banka, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki tahmin aralığının üst sınırı olan yüzde 62’ye yakın seyretmesinin beklendiğini vurgulamıştı.

İhracatta artış, ithalatta düşüş

Diğer yandan bugün, Ticaret Bakanlığı Ağustos ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı.

2023 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre, ihracat yüzde 1.6 oranında artışla 21 milyar 619 milyon dolar, ithalat ise yüzde 6.3 oranında azalışla 30 milyar 494 milyon dolar oldu.
Böylece dış ticaret açığı Ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21.2 düşerek 8 milyar 875 milyon dolara geriledi.

Ocak-Ağustos döneminde ise, ihracat yüzde 0.4’lük düşüşle 164 milyar 907 milyon dolara gerilerken, ithalat yüzde 3.5’lik artışla 247 milyar 321 milyon dolara ulaştı. Yılın ilk 8 ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.1 artarak 82 milyar 414 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

İhracatta ABD ikinci ülke

Türkiye’nin Ağustos ayında en fazla ihracat yaptığı ülkeler sırasıyla; Almanya (1 milyar 783 milyon dolar), ABD (1 milyar 322 milyon dolar) ve Irak (1 milyar 91 milyon dolar) oldu. İhracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 46,3 oldu.

Ağustos ayında en fazla ithalat yapılan ülkeler ise sırasıyla; Çin (3 milyar 828 milyon dolar), Rusya (3 milyar 420 milyon dolar) ve Almanya (2 milyar 556 milyon dolar) oldu. İthalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içerisindeki payı yüzde 60,8 oldu.

Exit mobile version