Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tunus’ta Nahda Hareketi’nin iki üst düzey ismine daha gözaltı

Tunus'ta Nahda Hareketi'nin iki üst düzey ismine daha gözaltı


– Tunus’ta Müslüman Kardeşler’in Tunus kolu ve ülkede ana muhalefette yer alan Nahda Hareketi’nin Başkan Yardımcısı Munzir el-Venisi ve Şura Konseyi Başkanı Abdulkerim el-Haruni gözaltına alındı. El – Venisi’nin tutuklanması, bu hafta içinde sosyal medyada kendisine atfedilen ve partisinin bazı yetkililerini Ennahda’yı kontrol etmeye çalışmak ve yasadışı fonlar almakla suçladığı ses kayıtlarının yayınlanmasının ardından geldi.

VENİSİ 48 SAAT BOYUNCA GÖZALTINDA KALACAK

Nahda Hareketi, sosyal medya paylaşım sitesinden yaptığı açıklamada, gözaltına alınan el-Venisi’nin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınarak bilinmeyen bir yere götürüldüğünü duyurdu. Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi’nin Siyasi Danışmanı Riyad el-Şuaybi da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Nahda Hareketi Şura Konseyi Başkanı Abdulkerim el-Haruni şimdi gözaltına alındı” ifadelerini kullandı. Şuaybi, Haruni’nin gözaltına alınmasına ilişkin sebeplere değinmezken, daha önce gözaltına alınan Venisi’nin Elektronik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından 48 saat süreyle gözaltında tutulacağı bilgisini paylaştı.

RAŞİD EL-GANNUŞİ’NİN TUTUKLULUĞU SÜRÜYOR

Yine eski bir Nahda üyesi ve eski Tunus Başbakanı Hammadi el-Cibali de dün sabah saatlerinde başkent Tunus’un güneyindeki Susa kentindeki evinden güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmış ve 7 saatlik sorgulamanın ardından savcılık tarafından serbest bırakılmıştı. Hareketin lideri ve eski Tunus Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi de 17 Nisan’da “halkı iç savaşa yönlendirme” suçlamasıyla evine baskın düzenlenerek gözaltına alınmış, 48 saatlik polis sorgusunun ardından tutuklanmıştı. Gannuşi’nin tutukluluğu devam ediyor.

TUNUS’TA SİYASİLERE YÖNELİK TUTUKLAMALAR

Tunus’ta Cumhurbaşkanı Kays Said’in muhaliflerini hedef alan gözaltı ve tutuklamalar 11 Şubat’tan bu yana devam ediyor. Siyasiler, gazeteciler, aktivistler, hakimler ve iş insanlarını kapsayan gözaltı operasyonları düzenleniyor. Bu operasyonlar kapsamında birçok muhalif cezaevine konuldu.

Son olarak 3 Eylül’de Nahda Hareketi Şura Konseyi Başkanı Abdulkerim el-Haruni ev hapsine alındı. Hükümet ayrıca tüm Ennahda’nın tüm ofislerin kapatılmasına ve toplantı yapılmasının yasaklanmasına karar verdi. Tunus muhalefetinin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi 19 Nisan’da yaptığı açıklamada, faaliyet gösterdikleri merkez ile Nahda Hareketi merkezinin kapatıldığını bildirmişti. Tunus İrade Partisi tarafından yapılan açıklamada da ülke yetkililerinin, partinin başkent Tunus’taki genel merkezini kapattığı duyurulmuştu.

Tutuklamalara ilişkin Cumhurbaşkanı Kays Said yaptığı açıklamada, siyasilere yönelik gözaltıların “devletin güvenliğine karşı komplo kurma” ve ekonomik krizi körüklemeye yönelik adımlardan ötürü gerçekleştirildiğini söylemişti. Said gözaltına alınanları “teröristler, hainler ve suçlular” olarak tanımlamıştı. Muhalefet ise soruşturmayı siyasi olarak niteliyor ve Said’i ‘diktatörlükle’ suçluyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version