Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TUAYDER 3 ayda 173 aileye ulaştı: Sorunları Meclis’e taşıyacağız


AMED – Amed’te 3 ayda 173 aileye ulaştıklarını aktaran TUAY-DER Eşbaşkanı Vahap Günay, tutuklular ve ailelerinin taleplerini siyasi partiler aracılığıyla Meclis’e taşıyacaklarını belirtti. 

 

Cezaevinde tutululara yönelik hak ihlalleri sürüyor. Birçok tutuklu, ihlallerin yanı sıra İdare ve Gözlem Kurulu kararlarıyla tahliye edilmiyor. En son Patnos L Tipi Kapalı Kadın Cezaevi’nde kadın tutuklular, “domuz bağı” işkencesine maruz kaldı, Riha’da cezaevlerinde ise 20 tutuklunun tahliyesi “iyi halli” olmadığı gerekçesiyle ertelendi. 

 

Tutuklu Aileleri Yardımlaşma Derneği ( TUAY-DER) Eşbaşkanı Vahap Günay, yaşanan ihlalleri değerlendirdi. 

 

‘3 AYLIK BİR SÜREDE 173 AİLEYE ULAŞILDI’

 

Çalışmalarının en önemli noktasının ailelere ziyaret olduğuna dikkati çeken Günay, “Mahalle mahalle dolaşarak, tutuklu ve hükümlülerin ailelerine ulaşmaya çalışıyoruz. Çalışmalarımız merkezle sınırlı kalmıyor. Bismil, Silvan, Lice’de temsilcilikler açarak çalışmalarımızı genişletmeye çalışıyoruz. 3 aylık bir sürede 173 aileye ulaştık. Ailelere ulaşarak şikâyet, öneri ve varsa sorunları onları raporlaştırıp bu eksiklikleri gidermeye çalışıyoruz. Ulaşamadığımız ailelere de telefonla görüşme sağlıyoruz” diye konuştu. 

 

‘EN BÜYÜK SORUNUMUZ SÜRGÜNLER’

 

Hedeflerinin Amed’de ulaşılmadık tutuklu yakını bırakmamak olduğunu dile getiren Günay, “Bu süreçte en büyük sorunumuz tutuklu ve hükümlülerin sürekli sürgün edilmeleridir. Sürgün edildikleri için ailelerimiz, tutuklu yoldaşlarımızdan çok net bilgi alamıyor. Bu durum ailelere ulaşma noktasında bizleri oldukça zorluyor. Ancak her şeye rağmen 5 aylık bir süreçte Amed’te ikamet eden tutuklu ve hükümlü bir tane aile kalmayacak şekilde ailelere ulaşarak ve çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. 

 

‘SORUNLARI MECLİS’E TAŞIMAYI DÜŞÜNÜYORUZ’

 

Cezaevlerinde artan hak ihlalleri ve tutuklu yakınlarının sorunlarına dair mücadele politikalarını ailelerle birlikte hazırladıklarını kaydeden Günay, “Ailelerin hukuki sorunlarının tümünün çözülmesi için ilgili birimlerle birebir görüşme yapıyoruz. Diğer yandan ailelerin uzakta olan tutukluların yanına rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilmesi için her ayın 20’si ile 25’i arasında 19 araç ayarlıyoruz. Çalışmalarımız belli bir aşamaya geldiğinde geniş bir salonda ailelerimizle bir araya gelip sorunları gidermeye çalışacağız. Ardından ailelerimizin ve özelikle hasta tutsak taleplerini, siyasi partiler aracılığıyla Meclis kürsüsüne taşımayı planlıyoruz” şeklinde konuştu. 

 

‘İNSANLIK DIŞI MUAMELELER YAPILIYOR’

 

Cezaevinde kalan tutuklarla birlikte ailelere de işkence yapıldığına dikkati çeken Günay, “Tutuklulara uygulanan tecrit yetmezmiş gibi ailelere de farklı uygulamalarla tecrit ve baskılar uygulanıyor. Çıplak aramalara ve kötü muamelelere maruz bırakılıyorlar. Tutukluların cezaları haksız yere uzatılmasının yanı sıra tahliye tarihleri tutukluluklarının başladığı gün belli olmasına rağmen tahliye olacakları gün aileler cezaevi kapılarında saatlerce bekletilerek mağdur ediliyor. Bir diğer önemli husus ise hasta tutuklular ‘Cezaevinde kalabilir raporlarıyla’ insanlık dışı muameleler yapılıyor” dedi. 

 

‘SORUNLAR BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ’

 

Adalet Bakanı’na da seslenen Günay, “Bunları gerçekten görmüyorlar mı? Yoksa bu yapılanları insani bir tavır olarak mı değerlendiriyorlar. Çünkü biz bunların ahlaki bir tutum olmadığını çok net bir şekilde görüyor ve buradan sesleniyoruz. Özelikle cezaevindeki arkadaşlarımızın yaşamış olduğu sorunları, bizler kadar bildiklerini biliyoruz ve bu sorunların biran önce çözülmesini istiyoruz” diye belirtti. 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version