Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tiryaki: İmralı tecridi 85 milyonun sorunudur

Tiryaki: İmralı tecridi 85 milyonun sorunudur


ANKARA – İmralı tecridi kırılmadığı sürece Kürt sorununun çözülemeyeceğini vurgulayan Yeşil Sol Parti Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, tecridin 85 milyon yurttaşın sorunu olduğunun altını çizdi. 

 

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde mutlak tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan, 30 aydır haber alınamıyor. Aile ve avukatlarının yaptığı görüşme başvuruları, “disiplin” adı altında verilen cezalarla engelleniyor. Asrın Hukuk Bürosu avukatları, müvekkilleri Abdullah Öcalan ile İmralı’da tutulan diğer tutukluların aile görüşlerinin sağlanması talebiyle 10 Temmuz 2023’te Bursa İnfaz Hakimliği’ne yeni bir başvuru yaptı. 18 Temmuz’da başvuruyu reddeden hakimlik, 30 aydır avukatları ve aileleriyle görüştürülmeyen Abdullah Öcalan ve diğer tutuklular hakkında verilmiş yeni bir “disiplin” cezasını gerekçe göstererek, başvuruyu reddetti. Kararı 19 Temmuz’da avukatlara bildiren hakimlik, “disiplin” cezasının hangi tarihte ve hangi gerekçeyle verildiğine dair bilgi paylaşmadı.

 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Abdullah Öcalan’a yönelik sistematik olarak uygulanan tecrit kırılmadığı sürece, başta Kürt sorunu olmak üzere birçok sorunun çözülemeyeceğinin altını çizdi. 

 

‘TECRİT DALGA DALGA YAYILIYOR’

 

Türkiye’de demokrasinin olmayışının en somut örneğinin İmralı’da uygulanan tecrit politikası olduğuna işaret eden Tiryaki, “Türkiye’deki hukuksuzluktan, demokrasi dışılıktan ve cezaevlerindeki kronik sorunlardan bahsediyorsak, bunun başladığı yer İmralı’da geliştirilen tecrittir. İmralı’da uygulanan tecrit, dalga dalga cezaevlerine, sonra da bütün ülkeye yayılıyor. İmralı’da kalıcı hale gelmiş tecrit devam ettiği sürece, Türkiye’de ne cezaevlerindeki sorunlar bitecek ne de Türkiye demokratik bir ülke haline gelebilecektir. İlk önce tecrit sorununun çözülmesi gerekiyor. Biz tecrit sorunu çözülürse, bunların peyderpey çözülebileceği kanısındayız. Tecrit sona ermedikçe, Türkiye demokratik bir ülke olma yolunda adım atamayacak, kalıcı OHAL rejimi, şiddet siyaseti, hukuk dışılıkla ülke yönetiliyor olacak” diye konuştu.

 

‘KÜRT SORUNU SAVAŞLA ÇÖZÜLMEZ’

 

Devletin Kürt sorununu savaş yöntemleriyle çözmek istediğini, bu durumun çözümsüzlük ısrarı olduğunu vurgulayan Tiryaki, “Siyasi iktidarın İmralı’da tecridi sürdürmesi, Kürt sorununu zor aygıtıyla, savaşla, şiddetle çözmek istemesi anlamına geliyor. Tecrit devam ettikçe, Kürt sorununun şiddetle çözülmesi konusundaki hükümetin politikası da devam edecek. Bu bir çözümsüzlük anlamına geliyor. Zaten 40 yılı aşkın süredir Türkiye’de, Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinin deyimiyle bile söylesek, düşük yoğunluklu bir iç savaş yaşanıyor. Aslında daha büyük bir savaş yaşanıyor. Gece gündüz SİHA’larla, savaş uçaklarıyla, obüs topları ile yürüyen ve binlerce askerin katılımıyla bir savaş söz konusu. İktidar, Kürt sorununu bu yöntemle çözemeyeceğini biliyor ama hala savaş siyaseti konusunda ısrar ediyor” ifadelerini kullandı.

 

‘TECRİT 85 MİLYONUN SORUNUDUR’

 

Tiryaki, 2013 ile 2015 yılları arasında devlet ile PKK Lideri Öcalan arasında “çözüm” adı altında yürütülen süreçte herkesin geleceğe umutla baktığını belirterek, şunları söyledi: “Sayın Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla görüştüğü dönemde, Türkiye hakları nefes almıştır. Çözüm sürecinde sadece Kürt sorununun çözüleceği konusunda haklarımız umutlanmadılar ve ülke ekonomisin en iyi olduğu dönem o dönemdi. Türkiye’nin dış siyasetinin de belki en iyi olduğu, diplomatik görüşmelerin en üst düzeyde yapıldığı, dünyada doğrudan diplomatik ilişkilerin yürüdüğü ve düşmanlığın değil, dostluğun egemen olduğu bir dönemdi. Tecridin kırılması halklarımızın aynı zamanda geleceğe umutla bakması anlamına gelecektir. Ama AKP iktidarı yakın gelecekte savaşın alanını genişletecek. Kürt coğrafyasında Kürtleri ve diğer halklar arasında anlaşmazlıkların derinleştirilmesi yoluyla çatışmaların yaşanması için politika yürütüyor. Bu söylediğimizin hepsi tecritle girift halde yürütülüyor. Tecrit ülkede yaşayan 85 milyon insanın sorundur. Tecrit kırılırsa eğer, ülkenin ekonomik sorunu başta olmak üzere birçok sorunun doğrudan çözülecek, geleceğe daha umutla yürüyeceğiz.”

 

‘CİDDİ MÜCADELE YÜRÜTECEĞİZ’

 

Tiryaki, Yeşil Sol Parti’nin yeniden yapılanma ve inşa sürecinde temel gündemlerden birinin PKK Lideri Öcalan’a uygulanan tecridin kırılması için daha etkin politikalar yürütülmesi olduğunu, bu anlamda ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını aktardı. Tecridi kırmak için yeni dönemde birçok çalışma yürüteceklerini kaydeden Tiryaki, “Seçimlerde hemen sonra yaklaşık 600 merkezde, toplantılar yaptık. Halkımızın temel gündemlerinden en önemlisi tecrit sorunudur. Sayın Öcalan’ın sesini duymak istiyorlar ve ondan bir mesaj bekliyorlar. Halkımız Öcalan’ın çözümün aktörü olduğuna inanıyorlar. Dolayısıyla gelecekte yürüteceğimiz siyasetin önemli başlıklarından biri tecrit sorununun çözülmesi için mücadele etmek olacak. Henüz bunun biçimi, tarihi, yeri, zamanı konusunda bir karar almış değiliz. Bu konuda yürüttüğümüz tartışmalar, kurullarımızda, komisyonlarda yürüttüğümüz tartışmalar var, ardından bu konuda bir dizi karar alacağız ve elbette bu kararları halkımızla birlikte hayata geçireceğiz. Tecridin kırılması için ciddi bir mücadele yürüteceğiz” dedi.

 

MA / Hakan Yalçın

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version