Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Tecride karşı girişimlerimiz olacak’


AMED – ÖHD Amed Şube Eşbaşkanı Gizem Miran, İmralı tecridine karşı girişimlerinin olacağını belirterek, “Bu hukuksuzluğa karşı amasız fakatsız ses çıkarılmalı” dedi. 

 

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan 25 Mart 2021’den bu yana haber alınamıyor. Söz konusu tarihten bu yana yapılan 449 aile ve avukat görüşme başvurusu ya yanıtsız bırakıldı ya da “disiplin” cezaları gerekçe gösterilerek reddedildi. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şube Eşbaşkanı Gizem Miran, İmralı tecridine karşı yeni girişimlerde bulunacaklarını söyledi. 

 

KÜRT SORUNU VE TECRİT

 

İmralı’da hem ulusal hem de uluslararası yasal düzenlemelerin alaşağı edildiğini söyleyen Miran, “Bu durum kişiye özel bir infaz rejimine dönmüş durumda” dedi. Çözümsüzlüğün derinleştiği dönemde tecridin de ağırlaştırıldığını söyleyen Miran, “Devletin veya devlet nezdinde değişen iktidarların Kürt meselesinin çözümüne dair yaklaşımları tecride olan yaklaşımlarını belirlemiştir. Çözümsüzlük dayatıldığı zaman ve savaş ortamın yeniden peydah olduğunda tecridin daha da derinleştiğini görmek mümkün” dedi.   

 

Abdullah Öcalan ile diyalog zeminin oluşturulduğu dönemlerde savaş ve çatışma ortamının da ortadan kalktığına dikkati çeken Miran, tecridin kaldırılmasının Kürt meselesinin çözümü ve demokratikleşmenin önündeki engellerin çözümünde etkili olacağını vurguladı. Miran, “Bir hukukçu, Kürt bir kadın avukat olarak söylemek isterim ki Kürt meselesinin çözümü diyalogdan, savaş ortamına son verilmesinden geçmekte” dedi. 

 

CPT’NİN SESSİZLİĞİ

 

Miran, uluslararası mekanizmaların da tecride dair yetersiz kaldığını söyledi. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi üyesi ülkelerin Türkiye ile siyasal, sosyal ve ekonomik ilişkilerinden kaynaklı tecride sessiz kaldığını ifade eden Miran, “En temel insan hakkı, işkence ve kötü muamele yasağının ihlali bu pazarlıklara kurban ediliyor. Bildiğimiz üzere CPT’nin son ziyaretinin üzerinden baya zaman geçti. Ancak hala bu konudaki raporunu açıklamış değil. Kaldı ki bu bilgileri Öcalan’ın avukatlarının yaptığı başvurulardan, kamuoyu bilgilendirmelerinden, uluslararası makamların bu konuda yaptığı açıklamalardan öğreniyoruz. Avukatların, ‘hayati tehlikesinin olduğunu düşünüyoruz, haber alamıyoruz’ şeklindeki tedbir talepli başvurularına rağmen CPT, uzun bir süredir herhangi bir açıklama yapmaktan geri bıraktı kendini” diye kaydetti. 

 

‘GİRİŞİMLERİMİZ OLACAK’

 

ÖHD olarak başlattıkları imza kampanyası kapsamında 775 avukat ile tecride karşı başvuruda bulunduklarını anımsatan Miran, “Ne baroların yaptığı başvurulara ne de biz avukatların yaptığı başvuruya hali hazırda bir cevap verilmiş değil. Ancak önümüzdeki süreçlerde yine hukuksal çerçevede girişimlerimiz ve başvurularımız olacak” dedi. Miran, hukuksuzluğa karşı “amasız-fakatsız” ses çıkarılması gerektiğini ifade etti. Miran, “Bununla ilgili tüm yargı ve idari makamlarına yeniden çağrıda bulunuyoruz; Türkiye’nin mevzuatına uygun olan yaptığımız tüm başvurulara cevap verilerek, bu hukuksuzluğun bir an önce ortadan kaldırılması gerekir” dedi. 

 

MA / Eylem Akdağ

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version