Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Taliban milyarlarca dolarlık madencilik anlaşmaları yaptı: İhalelerden birini Türkiyeli şirket aldı

Taliban milyarlarca dolarlık madencilik anlaşmaları yaptı: İhalelerden birini Türkiyeli şirket aldı


Afganistan’da iki yıl önce yönetimi ele geçiren ve o günden bu yana katı şeriat yasalarını yürürlüğe sokan ve özellikle kadınların hakları alanında büyük bir gerilemeye yol açan Teliban geçici hükümeti çeşitli vilayetlerde bulunan 7 maden sahasının işletilmesine yönelik yerli ve yabancı şirketlerle anlaşmalar imzaladı. İhalelerden birini adı açıklanmayan Türkiyeli şirket kazandı.

Taliban geçici hükümetinin Maden ve Petrol Bakanlığında düzenlenen imza törenine Taliban yönetiminin Başbakan Yardımcısı Vekili Molla Abdulgani Birader, Maden ve Petrol Bakan Vekili Şehabeddin Dilaver ve şirket yetkilileri katıldı. Anlaşmalara göre, Afganistan’ın Tahar, Herat ve Logar vilayetlerinde bulunan altın, bakır, kurşun, çinko ve demir içeren 7 maden sahası yerel ve yabancı şirketler tarafından işletilecek. İhaleleri Afganistan, Türkiye, Çin, İran ve İngiltere merkezli şirketlerin kazandığı açıklandı. Törende konuşan Maden ve Petrol Bakan Vekili Şehabeddin Dilaver, söz konusu madenlere toplamda 6 milyar 557 milyon dolar yatırım yapılacağını söyleyerek bunun Afganistan’ın kalkınmasına büyük katkı sunacağını savundu.

ADI AÇIKLANMAYAN TÜRKİYELİ ŞİRKET DEMİR CEVHERİ İŞLEYECEK

Dilaver, Tahar’da altın çıkarılması için Çinli bir şirketle yapılan anlaşmanın Taliban hükümetine beş yıl boyunca kazançtan yüzde 65 pay getireceğini söyledi. Taliban yönetimi, 2023 başlarında Çinli şirket CAPEIC ile Amu Nehri Havzası’ndan petrol çıkarılması için anlaşma imzalamış, Sar-i Pul vilayetinde ilk kez bir kuyudan petrol çıkarılmaya başlanmıştı. Pekin son zamanlarda Afganistan’da lityum madenciliğine yatırım yapmaya da ilgi gösteriyor.

Dilaver, Herat’ta demir cevherinin çıkarılması ve işlenmesi için Türk, İran ve İngiliz yatırımlarını içeren diğer sözleşmelerin ise hükümete 30 yıl boyunca yüzde 13’lük bir pay kazandıracağını söyledi. “Bu sayede Afganistan eninde sonunda bir demir ihracatçısı haline gelecek” dedi.

‘MADENCİLİK SEKTÖRÜNE İLİŞKİN YASAL- POLİTİK ÇERÇEVE YOK’

Afganistan Maden ve Petrol Bakanlığı’nın eski bir yetkilisi olan Tamim Asey ise Taliban’ın Ağustos 2021’de iktidarı geri almasının ardından ülkeye uygulanan uluslararası ekonomik yaptırımları gerekçe göstererek sözleşmelerin uygulanabilirliğini sorguladı. “Afgan finans ve bankacılık sektörü neredeyse felç olmuş durumda ve işlevsiz. Dolayısıyla finansal işlem ya da değerleme yapılamıyor. Madencilik sektörüne ilişkin yasal-politik çerçeve sadece muğlak değil, neredeyse hiç yok. Bırakın madencilikle ilgili yasal çerçeveyi, rejimin bir anayasası bile yok,” dedi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version