Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Suudi Arabistan ilk kez Filistin’e elçi atadı: El-Sudairi’nin temasları sürüyor

Suudi Arabistan ilk kez Filistin'e elçi atadı: El-Sudairi'nin temasları sürüyor


– Suudi Arabistan’ın Ürdün Büyükelçisi olarak ağustos ayında atanan el-Sudairi Filistin’e ‘yerleşik olmayan’ elçi ve Kudüs’e başkonsolos olarak atandı. Karar, Körfez krallığının ABD’nin baskısıyla İsrail ile resmi diplomatik ilişki kurmak için adımlar attığı yönündeki haberlerin ardından geldi. El-Sudairi ve beraberindeki heyet, çarşamba günü sona erecek iki günlük resmi ziyaret için bugün Batı Şeria’ya ulaştı. Büyükelçinin Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki’nin yanı sıra Mahmud Abbas ile görüşmesi bekleniyor.

FİLİSTİN YÖNETİMİ: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamayla “Suudi Büyükelçinin ziyaretinin memnuniyetle karşılandığını” ve söz konusu gelişmenin “iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesi açısından tarihi bir dönüm noktası” olarak değerlendirildiği vurgulandı. Filistin haber ajansı WAFA’ya göre Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Hüseyin el-Şeyh, “Resmi güven mektubunu sunacak olan Suudi Arabistan Krallığı’nın Filistin Devleti Büyükelçisi’ne hoş geldiniz diyoruz” dedi.

GÜVEN MEKTUBU 12 AĞUSTOS’TA SUNULMUŞTU

Güven mektubunun bir kopyası 12 Ağustos’ta Ürdün’ün başkenti Amman’daki Filistin Büyükelçiliği’nde Filistin’in Ürdün Büyükelçisi Atallah Khairi’nin de hazır bulunduğu bir törenle Filistin Yönetimi Lideri Abbas’ın diplomatik danışmanı Majdi al-Khalidi’ye sunuldu.

İSRAİL, SUUDİ ARABİSTAN’IN FİLİSTİN’DE SABİT BİR VARLIĞI OLAMAZ DEMİŞTİ

WAFA’ya göre el-Sudairi güven mektubunda “Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz’in Filistin Devleti nezdindeki Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi ve Krallığın Kudüs Başkonsolosu” olarak tanımlandı. O dönemde İsrail, Kudüs’te bir Suudi konsolosluğu kurulması fikrini reddetmiş, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen de el-Sudairi’nin Kudüs’te Filistin Yönetimi temsilcileriyle görüşebileceğini ancak sabit bir varlığı olmayacağını söylemişti. İsrail Kudüs’ün kendi başkenti olduğunu iddia ediyor. 2017 yılında dönemin ABD Başkanı Donald Trump tarafından tanınan bu statü uluslararası toplumda kabul görmüş değil.

İSRAİL’DEN BİR BAKAN İLK KEZ SUUDİ ARABİSTAN’DA

Öte yandan İsrail Turizm Bakanı Haim Katz’ın bugün Riyad’da düzenlenen bir Birleşmiş Milletler konferansına katılmak üzere Suudi Arabistan’a gittiği açıklandı. Katz’ın ziyareti, İsrail kabinesine mensup bir ismin bu ülkeye yaptığı ilk resmi ziyaret olarak kayıtlara geçti. Katz, “Turizmi ve İsrail’in dış ilişkilerini teşvik edecek işbirlikleri yaratmak için çalışacağım” dedi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version