Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Suriyeliler artan göçmen karşıtlığı ve ekonomik krizden endişeli: Suriye’deki durum buradan iyi

Suriyeliler artan göçmen karşıtlığı ve ekonomik krizden endişeli: Suriye'deki durum buradan iyi


– Türkiye’de yaşayan 3,3 milyon Suriyeli, artan göçmen karşıtlığı, siyasi baskılar ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle mart ayındaki yerel seçimlerde, mayıs ayında yapılan seçimlerdeki atmosferin tekrarından endişe ediyor. İstanbul Valiliği’nin kentte ikamet eden Suriyelilere Türkiye’nin diğer illerinde kayıtlı olmaları halinde şehri terk etmeleri için 24 Eylül’e kadar süre tanıması bu endişeleri artırmış durumda. Gazeteci Burcu Karakaş’ın Reuters haber ajansı için kaleme aldığı habere göre, ülkedeki Suriyelilerin gündeminde Avrupa’ya sığınmak veya Suriye’ye geri dönmek var.

İSTANBUL’DA EN AZ YARIM MİLYON SURİYELİ VAR

Hak gruplarına göre Suriyelilere yönelik ırkçı şiddet artıyor ve yetkililer İstanbul’da kayıtlı olmayan göçmenlere yönelik daha sert bir politika benimseyerek göçmenlerin korkularını körüklüyor. Halihazırda Avrupa’ya gitmeyi ya da Suriye’ye dönmeyi planlayan Suriyelilerin sayısını kesin olarak tespit etmek mümkün değil. Ancak yetkililere göre Türkiye, geçici koruma iznine sahip 3,3 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. İstanbul 532 binden fazla Suriyeli ile en yüksek Suriyeli nüfusuna sahip. Suriyeliler Türkiye’nin dört bir yanındaki illere yerleştirilirken, birçoğu daha fazla iş fırsatı nedeniyle İstanbul’da yaşıyor. Yetkililer, şehirde bu şekilde kaç kişinin bulunduğunun belirsiz olduğunu dile getiriyor.

‘BURADA YAŞAMAK BİZİM İÇİN İMKÂNSIZ HALE GELİYOR’

Reuters’a konuşan 32 yaşındaki bir Suriyeli kaçakçılara ödeme yapmak için para biriktirdiğini ve Belçika’ya gitmeyi planladığını söyledi. Türkiye’deki yüksek enflasyon ve göçmen karşıtlığının bu kararında etkili olduğunu belirten Suriyeli, “Kötüleşen ekonomi yüzünden suçlanıyoruz ve günah keçisi ilan ediliyoruz. Ayrımcılık artıyor. Burada yaşamak bizim için imkânsız hale geliyor” güvenlik gerekçesiyle ismini vermekten kaçınan Suriyeli göçmen, Urfa’da kayıtlı olduğu için pazar gününe kadar verilen süreden etkilenenler arasında yer alıyor.

‘SURİYE’DE DURUM KÖTÜ AMA BURASI DAHA KÖTÜ’

33 yaşındaki Suriyeli bir öğretmen ise, iki çocuğuyla birlikte İstanbul’da geçirdiği 10 yılın ardından artık Türkiye’de yaşamanın maliyetini karşılayamadığını ve masraflarının gelirini aştığını ifade etti. Adını vermek istemeyen genç öğretmen, “Türkiye’deki kötü mali durum nedeniyle Suriye’ye dönmeye karar verdim. Suriye’de de durumun kötü olduğunu biliyorum ama burada benim için daha kötü” diye konuştu.

30’DAN FAZLA ŞEHİRDE İŞ BULAMAYINCA İSTANBUL’A GİTTİ

İstanbul’da çalışan 29 yaşındaki Suriyeli hak savunucusu Adem Maarastawi ise, Türkiye’nin Kırşehir ilinin merkezinde kayıtlı ve 24 Eylül yaklaşırken Kırşehir’e gönderilmekten korkuyor. Maarastawi “Burada bir hayat kurmak için mücadele ettim. Başka bir şehirde hayatımı sıfırdan nasıl kurabilirim?” dedi ve İstanbul’a yerleşmeden önce 30’dan fazla şehirde iş aradığını ekledi.

‘Gönüllü geri dönüş’ adı altında yapılan kampanyaların göçmenlerin durumunun daha da kötüleşmesinden korktuğunu vurgulayan Maarastawi, “Yerel seçimler sırasında daha popülist söylemler sonucunda bizim için her şeyin daha da kötüye gideceğine inanıyorum” ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version