– Ordu ile paramiliter kuvvet Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasında 15 Nisan’dan bu yana çatışmaların sürdüğü Sudan’ın Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu için bulunduğu ABD’de medya kuruluşlarına açıklamalarda bulundu.
2021’de bir darbeyle iktidarı ele geçiren General Burhan, iktidarı sivil yetkililere devretmemesine rağmen uluslararası destek ve liderliği için bir tür meşruiyet arayışıyla küresel bir diplomasi turunda. BBC’ye yaptığı açıklamada General Burhaan, HDK milislerinin komutanı Muhammed Hamdan Dagalu ile “prensipte müzakere etmeyi kabul ettiğini” ancak HDK güçlerinin önce yerleşim yerlerindeki savaşçılarını geri çekmesi gerektiğini söyledi.
‘BİRLİKLERİNİ ÇEKERLERSE MASAYA OTURURUZ’
BM ve diğer yardım kuruluşlarının raporlarında ordunun ayrım gözetmeden hava saldırılarında sivilleri hedef aldığı yönündeki suçlamaları reddeden General Burhan sivillerin kasıtlı olarak hedef alındığını reddetti. “Bu doğru değil. İsyancı güçler tarafından bazı hikayeler uyduruluyor, sivilleri bombalıyorlar ve bunu silahlı kuvvetlermiş gibi filme alıyorlar. Biz profesyonel güçleriz, hassasiyetle çalışırız ve hedeflerimizi sadece düşmanın bulunduğu bölgelerde seçeriz. Sivilleri bombalamayız ve yerleşim alanlarını hedef almayız” iddiasında bulundu.
Burhan “Müzakerelere başlamaya hazırız. Eğer bu isyancı güçlerin liderliği aklını başına toplamak ve birliklerini yerleşim bölgelerinden çekip kışlalarına dönmek istiyorsa, o zaman herhangi biriyle otururuz. Cidde’de mutabık kalınan hususları yerine getirdiğinde, bu sorunu çözmek için masaya oturacağız” dedi.
Taraflar Mayıs ayında Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde yapılan görüşmeler sırasında sivilleri koruma sözü vermişti. “Hemedti” olarak da tanınan HDK Komutanı Dagalu da bu hafta yayınladığı bir video mesajında siyasi müzakerelere hazır olduğunu da belirtmişti ancak her iki general de daha önce ateşkes hakkında konuşmuş ve çatışmalarda herhangi bir azalma görülmemişti.
‘SUDAN BİRLEŞİK KALACAK’
“Hemedti” olarak da tanınan HDK Komutanı Dagalu da bu hafta yayınladığı bir video mesajında siyasi müzakerelere hazır olduğunu da belirtmişti ancak her iki general de daha önce ateşkes hakkında konuşmuş ve çatışmalarda herhangi bir azalma görülmemişti. General Burhan Sudan’ın Somali gibi başarısız bir devlete ya da Libya gibi bölünmüş bir ülkeye dönüşme ihtimalini de reddetti. “Sudan birleşik kalacaktır. Sudan sağlam bir devlet olarak kalacaktır, başarısız bir devlet değil. Bahsettiğiniz diğer ülkelerde yaşananların yaşanmasını istemiyoruz. Sudan halkı şu anda tek bir amaç etrafında birleşmiş durumda, bu isyanı barışçıl yollarla ya da savaşarak sona erdirmek” dedi.
ÇATIŞMALARIN GÜÇLERİNİ BAŞKENT DIŞINA ÇEKMEYE ZORLADIĞINI KABUL ETTİ
BM, Sudan’da savaşan tarafların hiçbirinin kesin bir askeri zafere yakın görünmediğini söylerken General Burhan güçlerinin HDK’yi yeneceğinden “kesinlikle” emin olduğunu söyledi ancak çatışmaların kendisini başkent dışına çıkmaya zorladığını da itiraf etti. “Hartum’da diplomatik misyonlar, bakanlıklar ve tüm hükümet organları görevlerini normal şekilde yerine getiremiyor. Çünkü burası bir savaş bölgesi, keskin nişancılar var ve askeri operasyonlar yapılıyor. Bu yüzden artık hiçbir kurum Hartum’da çalışamıyor” ifadesini kullandı.
‘KOMŞU ÜLKELERDEN HDK’YE PARALI ASKER GÖNDERMEYİ DURDURMASINI İSTEDİK’
General Burhan Reuters’a yaptığı açıklamada da son bölge turunda askeri destek istemediğini ve tercihinin binlerce kişinin ölümüne ve milyonlarca sivilin yerinden edilmesine neden olan çatışmaya barışçıl bir çözüm bulunması olduğunu söyledi. Burhan Reuters ile yaptığı söyleşide komşu devletlerden Hızlı Destek Güçlerine (RSF) destek için paralı asker göndermeyi durdurmalarını istediğini de söyledi. “Komşularımızdan paralı asker akışını durdurmak için sınırları izlememize yardımcı olmalarını istedik” ifadelerini kullandı.
New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun oturum aralarında konuşan Burhan “İster müzakereler ister güç yoluyla olsun, her savaş barışla sonuçlanır. Biz bu iki yolda ilerliyoruz ve tercih ettiğimiz yol müzakere yolu,” diyerek Suudi Arabistan ve ABD’nin Cidde’de tıkanan görüşmelerinin hala başarıya ulaşabileceğine inandığını da sözlerine ekledi.
Burhan BM Konuşmasında ise uluslarası topluma, HDK’yi ‘terörist grup” olarak tanımaları çağrrısı yaptı. BM konuşmasında “Sudan halkı, 15 Nisan’dan beri Hızlı Destek milisleri ve ona bağlı gruplarla karşı karşıyadır. Bu isyancı güçler, Sudan dışından getirdiği paralı askerlerden yardım alıyor. Bu gruplar, cinayet, yağma, hırsızlık, tecavüz gibi ağır suçlar işlediler. Vatandaşların evlerine ve mülklerine el koydular. Hizmet tesisleri, hastaneler, devlet daireleri dahil sivil nesneleri yok ettiler. Müzelere, antikalara, tapu, nüfus ve mahkeme kayıtlarına ve havaalanlarına saldırarak Sudan halkının tarihini ve kimliğini yok etmeye çalıştılar. Bankaları, kamu ve özel şirketleri yağmaladılar. Terör gibi suçlardan hapishanelerde tutuklananları serbest bıraktılar.” HDK’nin Darfur’da “etnik temizlik, cinsel şiddet, ırka dayalı öldürme, işkence ve savaş suçu sayılabilecek her şeyi yaptığına” söyleyen Burhan , “Bütün bunlar için uluslararası toplumu, bu güçleri terörist grup olarak tanımlamaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verdi.
NE OLMUŞTU?
Doğu Afrika ülkesi Sudan’da, 15 Nisan’da ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında çatışmalar başlamıştı. Ordu ve HDK arasındaki savaş, uzun süredir iktidarda olan Ömer El Beşir’in bir halk ayaklanmasıyla devrilmesinden dört yıl sonra, siyasi geçiş planları ve HDK’nin orduya entegre edilmesi konusundaki anlaşmazlıklar üzerine patlak vermişti. Birleşmiş Milletlere göre, en az 5 bin kişinin hayatını kaybettiği ve 12 bin kişinin yaralandığı çatışmalar nedeniyle 5 milyondan fazla kişi yerinden edildi. Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Burhan, 6 Eylül’de, devlete karşı isyan ettiği, vatandaşlara karşı ağır ihlallerde bulunduğu ve ülkenin altyapısını kasıtlı olarak sabote ettiği gerekçesiyle HDK’yi feshetme kararı almıştı. (DIŞ HABERLER)
Sudan’da çatışmalar şiddetlendi, Hartum’un simge yapıları yandı
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***