– Sel felaketinin yaklaşık 4 bin kişinin ölümüne, binlercesinin daha kaybolmasına yol açtığı Libya’nın doğusundaki Derne kentinde yüzlerce kişi protesto gösterisi düzenleyerek yetkililere öfke kustu, yetkililerin hesap vermelerini talep etti. Bu, selde iki barajın yıkılarak neredeyse tüm mahallelerin yok olmasına yol açtığı kentte yapılan ilk protesto oldu.
Eylemciler Sahabe Camii’nin dışında toplanarak aralarında Libya’nın doğusundaki Tobruk kenti merkezli Libya Temsilciler Meclisi’nin Başkanı Akile Salih’in de bulunduğu yetkilileri hedef aldı. Bazıları Derne’nin simgesi olan caminin altın kubbesinin önündeki çatıya çıktı.
BELEDİYE BAŞKANININ EVİ ATEŞE VERİLDİ
Akşamın ilerleyen saatlerinde, öfkeli protestocular sel sırasında Derne Belediye Başkanı olan Abdulmenam al-Ghaithi’nin evini ateşe verdi. Tobruk merkezli hükümetin bakanlarından olan Hichem Abu Chkiouat, Ghaithi’nin görevinden uzaklaştırıldığını söylemişti. Hükümet, Başbakan Usame Hamad’ın Derne belediye meclisinin tüm üyelerini görevden aldığını ve soruşturmaya sevk ettiğini de açıklamıştı.
ULUSAL BİRLİK VE ACİL SORUŞTURMA ÇAĞRISI
Sahabe Camii’nin dışındaki eylemde “Akile seni istemiyoruz! Tüm Libyalılar kardeştir!” sloganları atan protestocular, on yılı aşkın süredir devam eden çatışma ve kaos nedeniyle siyasi olarak parçalanmış bir ülkede ulusal birlik çağrısında bulundu. Protestoya katılan öğrencilerden Mansur, “binlerce sevgili insanımızı kaybetmemize neden olan” barajların çöküşünün acilen soruşturulmasını istiyoruz” dedi. 39 yaşındaki Taha Miftah ise protestonun “hükümetlerin (Tobruk ve Trablus merkezli hükümetler) krizi yönetmede başarısız olduğu” yönünde bir mesaj olduğunu söyledi ve özellikle parlamentonun suçlu olduğunu sözlerine ekledi. Felaketle ilgili uluslararası bir soruşturma başlatılması ve “uluslararası gözetim altında yeniden inşa” çağrısında bulundu.
DSÖ ÖLÜ SAYISININ 3 BİN 958’E YÜKSELDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI
Ölü sayısının tam olarak ne kadar olduğu henüz ortaya çıkmadı ve binlerce insan hala kayıp. Yetkililer çok farklı ölü sayıları verdiler. Dünya Sağlık Örgütü son açıklamasında Derne’de 3 bin 958 kişinin öldüğünü ve 9 bin kişinin kayıp olduğunu söylemişti. Daha önce Derne’de ölü sayısının 11 binden fazla olduğuna ilişkin açıklamlar gelmişti.
Libya Temsilciler Meclisi’nin Başkanı Akile Salih geçen hafta sel felaketini “eşi benzeri görülmemiş bir doğal afet” olarak tanımlayarak ve insanların ne yapılabileceği ya da ne yapılması gerektiğine odaklanmaması gerektiğini söyleyerek suçu yetkililerin üzerinden atmaya çalıştı. Ancak basın kuruluşları bir hidrolog tarafından geçen yıl yayınlanan ve kentin sellere karşı savunmasızlığını ve onu koruyan barajların bakımının acilen yapılması gerektiğini belirten akademik bir makale de dahil olmak üzere önceden yapılan uyarılara dikkat çekmişti. (DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***