Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

SDG’den gerilimi azaltma adımı: Gözaltındakiler için af planı açıklandı

SDG'den gerilimi azaltma adımı: Gözaltındakiler için af planı açıklandı


ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, Suriye’nin doğusundaki Deyrizor vilayetinde kendilerine karşı silaha başvuran ve aralarında bazı Arap aşiretlerinin de bulunduğu çatışmalara katılanlar için af ilanı planladıklarını açıkladı. Günlerce günlerce süren gerilimi yatıştırmaya çalışan Abdi, bölgedeki durumdan şikayetçi olan Arap aşiretlerinin taleplerini karşılama ve bölgenin yönetiminde yapıldığını söylediği “hataları” düzeltme sözü de verdi.

‘GÖZALTINDAKİLERİ SERBEST BIRAKACAĞIZ’

SDG Genel Komutanı, Reuters’a verdiği mülakatta aşiret liderleriyle görüştüğünü, SDG’nin ayaklanmayı bastırdığı sırada isyan eden ve gözaltına alınan onlarca yerel savaşçının serbest bırakılması talebini yerine getireceklerini söyledi. Abdi, “Olaylara karışanlar için genel af çıkarma kararımız var. Gözaltındakilerin yarısını zaten serbest bıraktık, geri kalanını da serbest bırakacağız” dedi.

Abdi, Arap aşiretlerinin ileri gelenleri ve Deyrizor’daki diğer temsilcilerle eğitimden ekonomiye ve güvenliğe kadar uzun süredir devam eden şikayetleri ele almak üzere geniş kapsamlı bir toplantı düzenleyeceğini de söyledi.

‘SAHADA HATALAR YAPILDI’

Şikayetleri nasıl ele almayı planladığı sorulan Abdi, yerel konseylerin bölgedeki aşiret çeşitliliği açısından yeterince kapsayıcı olmadığını ve bu durumun “eksiklik” olduğunu belirterek, “Boşluklar var ve sahada hatalar yapıldı” dedi. Abdi hem vilayeti yöneten sivil konseyi, hem de SDG’nin Arap savaşçılardan oluşan kolu olan Deyrizor Askeri Konseyi’ni “Deyrizor’daki tüm aşiretleri ve bileşenleri temsil edecek” şekilde yeniden yapılandırma sözü verdi.

SDG’nin bölgeden çekilmeyeceğini de söyleyen Abdi “Tüm eleştirilere açığız, hepsini inceleyeceğiz ve üstesinden geleceğiz ve sonuç SDG’nin tüm bileşenleriyle daha da güçlü bir şekilde geri dönmesi olacak” dedi.

‘ŞAM’A BAĞLI SAVAŞÇILAR SERBEST BIRAKILMAYACAK’

Suriye hükümetini olayların körüklenmesinde rol oynamakla suçlayan Abdi, güçlerinin aşiret isyancılarına katılan Şam’a bağlı savaşçıları da gözaltına aldığını ve bu kişilerin genel afla serbest bırakılmayacağını da söyledi.

NE OLMUŞTU?

SDG’nin IŞİD üyeleri ve uyuşturucu kaçakçılarına yönelik “Güvenliği Güçlendirme” adıyla başlattığı operasyonda, Deyrizor Askeri Meclisi Komutanı Ahmed el-Habil’in (Ebu Havle) 27 Ağustos günü Haseke’de tutuklanması üzerine bölgede çatışmalar başlamıştı. SDG, hakkında geçmişte çok sayıda şikayet de bulunan el- Habil’in “devrime düşman olan partilerle iş birliği, uyuşturucu kaçakçılığı, IŞİD hücrelerinin faaliyetlerinin artırılmasında rol oynamak ve görevini kişisel ve ailevi çıkarları doğrultusunda kullanmak” suçlaması ile görevden uzaklaştırıldığını açıklamıştı.

Bunun üzerine Deyrizor Askeri Meclisi içerisindeki el-Habil taraftarları SDG ve Asayiş güçlerine ait noktalara saldırmaya başlamıştı. Çatışmaların başını Ebu Havle’nin aşireti El Bekir’in bağlı olduğu Ukeydat (el Akidat) aşireti çekerken, ona Beggara, Buşaban, Tay, Bukeyyir ve el-Cubur aşiretleri destek vermişti. Aşiretlerden bazıları da SDG’yi desteklemişti. Çatışmalarda SDG üyesi, Deyrizor Askeri Konseyi üyesi, aşiret mensubu ve siviller dahil en az 90 kişinin öldüğü açıklanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version