Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

SDG, Deyrizor’da IŞİD’i hedef aldığı operasyonu sonlandırdı

SDG, Deyrizor'da IŞİD'i hedef aldığı operasyonu sonlandırdı


Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Rojava’daki özerk yönetimin kontrolünde bulunan Suriye’nin doğusundaki Deyrizor’a bağlı bölgelerde 27 Ağustos’ta başlatılan “Güvenliğin Güçlendirme Operasyonu”nun “başarıyla sonuçlandığını” duyurdu. Bölgedeki yerel kaynakların aktardığına göre, operasyonun amacının, bir yıl içinde SDG, İç Güvenlik Güçleri ve bölge halkına yönelik IŞİD’in 60’ın üzerinde saldırısı olduğu belirtilen açıklamada operasyonun bir amacının da aranan uyuşturucu satıcılarının yakalanması olduğunun altı çizildi.

SDG 25 SAVAŞÇISININ OPERASYONDA ÖLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

“Suriye rejimine ait 4 Difa El Weteni üyesi ve 2 IŞİD üyesi ile 15 diğer çete üyesi tutuklandı” açıklaması yapan SDG, toplamda Deyrizor’un batı ve kuzeyindeki 90 köyün “temizlendiğini”, yaşanan çatışmalarda 25 SDG’li ile 9 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. Türkiye ve Suriye yönetiminin bölgede nüfuzu olduğu silahlı güçleri kışkırtmakla suçlandığı açıklamada, operasyonun ana hedefinin IŞİD olmasına rağmen Fırat Nehri’nin batısını geçen unsurlara yönelik çatışmalara dönüştüğü ancak bu çabaların sonuçsuz kaldığı savunuldu.

NE OLMUŞTU?

SDG’nin IŞİD üyeleri ve uyuşturucu kaçakçılarına yönelik “Güvenliği Güçlendirme” adıyla başlattığı operasyonda, Deyrizor Askeri Meclisi Komutanı Ahmed el-Habil’in (Ebu Havle) 27 Ağustos günü Haseke’de tutuklanması üzerine bölgede çatışmalar başlamıştı. SDG, hakkında geçmişte çok sayıda şikayet de bulunan el- Habil’in “devrime düşman olan partilerle iş birliği, uyuşturucu kaçakçılığı, IŞİD hücrelerinin faaliyetlerinin artırılmasında rol oynamak ve görevini kişisel ve ailevi çıkarları doğrultusunda kullanmak” suçlaması ile görevden uzaklaştırıldığını açıklamıştı.

Bunun üzerine Deyrizor Askeri Meclisi içerisindeki el-Habil taraftarları SDG ve Asayiş güçlerine ait noktalara saldırmaya başlamıştı. Çatışmaların başını Ebu Havle’nin aşireti El Bekir’in bağlı olduğu Ukeydat (el Akidat) aşireti çekerken, ona Beggara, Buşaban, Tay, Bukeyyir ve el-Cubur aşiretleri destek vermişti. Aşiretlerden bazıları da SDG’yi desteklemişti. Farklı kaynaklar çatışmalarda SDG üyesi, Deyrizor Askeri Konseyi üyesi, aşiret mensubu ve siviller dahil en az 90 kişinin öldüğü açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version