HABER MERKEZİ – Sayıştay’ın 2022 yılı tüm kamu kurumlarına ilişkin denetim raporunda 205 kamu idaresinin mali tablolarını paylaşmadığı belirtildi.
Sayıştay, 2022 yılına ilişkin tüm kamu kurumlarındaki denetim sonucunu kapsayan genel değerlendirme raporunu yayınladı. Raporda, faaliyet raporu yayınlama zorunluluğu olan kamu iradelerinden sadece sekizinin faaliyet raporunu yayınlamadığı, 46 kamu kurumunun da mevzuatta öngörülen zamanda faaliyet raporunu yayınlamadığı belirtildi. Raporda, 34 kamu kurumunun faaliyet raporunda kullandığı mali kaynaklar hakkında bilgi vermediği tespiti yer aldı.
205 KAMU İDARESİ MALİ TABLOLARINI PAYLAŞMADI
Rapora göre, 205 kamu idaresi faaliyet raporlarında temel mali tablolarına yer vermezken; 219 kamu kurumu ise birlik, kurum, kuruluşlara yapılan yardımları mali bilgilerinde göstermedi. Genel değerlendirmede şu ifadeler yer aldı: “Kamu idarelerinden 131’inin bütçe ile tahsis edilen ödeneklerin dışında idarenin kullanımına tahsis edilen özel ödenek, dış proje kredisi veya bağış ve yardım gibi kaynakları faaliyet raporunda göstermedi. 234 kamu idaresi bütçe hedef ve gerçekleşmeleri arasında meydana gelen sapmaların nedenlerini açıklamadı. 49 kamu idaresi bütçe ödeneklerini başlangıç ve yıl sonu ödenekleri olarak ayrı ayrı göstermedi. 63 kamu idaresi bütçe hedefleri ödenek cetvelleri ile karşılaştırıldığında, hedeflerini doğru yansıtmadı.18 kamu idaresi yıl sonu ödeneklerini doğru kaydetmedi. 19 kamu idaresinin bütçe gerçekleşmelerinin, düzenlilik denetimi sonuçları itibarıyla kontrol edildiğinde gerçeği yansıtmadığı tespit edildi.
MALİ TABLO MUHASEBELEŞTİRİLMEDİ
Sayıştay, bakanlıklara ilişkin denetim raporlarını da yayınladı. Sayıştay’ın 2022 yılı Sağlık Bakanlığı denetim raporuna kamu- özel işbirliği ile yapılan şehir hastanelerine verilen hasta garantisi, kamunun yükümlülüğü ve borçlanma maliyetleri Sağlık Bakanlığı’nın mali tablosunda muhasebeleştirilmedi. Raporda, “Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeli kapsamında yapılan şehir hastaneleri için görevli şirketlere taahhüt edilen talep garantisi tutarlarının yukarıda adı geçen nazım hesaplar kullanılarak zamanında, tam, doğru ve gerçeğe uygun değerler üzerinden muhasebeleştirilip bilanço dipnotlarında gösterilmesi gerekmektedir” ifadeleri yer aldı. Raporda, şehir hastanelerine verilen kiralardaki artışların ve kiralama giderinin başka kalemler altında gizlendiği de belirtildi. Raporda şehir hastanelerine ilişkin kısa ve uzun vadeli mali yükümlülüklerin yani verilecek paranın da gizlendiği aktarıldı.
RUHSAT BELGELERİ DÜZENLENMEDİ
Öte yandan raporda, açılış onay tarihi 2022 yılı ve öncesi olan Bakanlığa bağlı 5 adet sağlık tesisi için ruhsat belgesi veya geçici ruhsat belgesi düzenlenmediği ortaya çıktı. Sağlık tesislerinin ruhsatsız şekilde faaliyete devam ettiği belirtildi. Ayrıca raporda, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından “Türkiye tıbbi acil müdahale projesi” kapsamında alımı yapılması planlanan dijital röntgen cihazı alımı ihalesinin, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından ise “Kovid-19 sağlıkta acil durum projesi” kapsamında alımı yapılması planlanan dijital röntgen cihazı alımı ihalesinin sonuçlandırılamadığı görüldü.
GİDERLER DÖNER SERMAYEDEN KARŞILANDI
Sayıştay’ın 2022 yılı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Denetim Raporu’nda; Bakanlığın kendi bütçesinden ödemesi gereken elektrik, su, doğal gaz gibi cari giderleri ile il müdürlüklerine akaryakıt alımı, personele koruyucu güvenlik malzemesi alımı, fuar ve organizasyon giderleri, personelin yurt içi ve yurt dışı yolluklarının döner sermaye işletmesi bütçesinden karşılandığı belirtildi. Raporda, bu durumun döner sermayeli işletmelerin kuruluş amacına uygun olmadığı saptaması yer aldı.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***