Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sağlıkçıların sorunları Meclis gündeminde

Sağlıkçıların sorunları Meclis gündeminde


ANKARA- Yeşil Sol Parti, sağlıkçıların yaşadığı sorunların yanı sıra intiharlarının araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Kêrs Milletvekili Gülistan Koçyiğit, sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunları ve intihar nedenlerinin tespiti için Meclis Araştırma Komisyonu’nun kurulmasını istedi. Koçyiğit, önergenin gerekçesinde sağlık çalışanlarının yoğun ve güvensiz çalışma ortamına maruz kaldıklarını, hasta kişi yükünün arttığını ve bu nedenle fiziksel ve psikolojik sağlıklarının tehdit boyutuna ulaştığını belirtti.

‘DÜZENLEMELERİN YAPILMAMASI ŞİDDETİ NORMALLEŞTİRİYOR’

Önergede, sağlık çalışanlarının hasta idaresi tarafından baskıya uğradıkları, bunun yanı sıra düşük ücret ve zor koşullarda çalışmalarından dolayı mesleklerini terk ettiklerinin altı çizilerek, “Türkiye’de sağlık emekçileri, hastalar ve hasta yakınları tarafından sıkça şiddete maruz bırakılmaktadır. Bu şiddet vakaları, sağlık emekçilerinin ve onların yakınlarının fiziksel ve psikolojik sağlığını ciddi şekilde etkilemektedir. Yetkililerin şiddeti durdurmak için yeterince düzenleme yapmaması ve yaptırım uygulamaması bu şiddeti arttırmakta, şiddete maruz bırakılan sağlık emekçilerini derinden yaralamakta hatta şiddeti normalleştirmektedir” denildi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SIRALANDI

Önergede sağlık çalışanlarının intiharlarına dikkat çekilerek, çözüm önerilerine de yer verildi. Önergede, “Şehir hastaneleri politikası yerine kamu ve üniversite hastaneleri önemsenmelidir. Sağlık bütçesi artırılmalı, sağlık hizmetleri erişilebilir ve ücretsiz olmalı, ek ücretler kaldırılmalı ve hekimlerin adil gelirler elde etmeleri sağlanmalıdır. Sağlık emekçileri şiddet tehdidi altında olmamalı, etkili bir şiddet yasası çıkarılmalı ve güvenlik önlemleri alınmalıdır. Hekimlere yönelik baskılar sonlandırılmalı ve tıp eğitimi nitelikli hale getirilmelidir. Son olarak, sağlık emekçilerinin örgütlenmesi desteklenmeli, haklarını savunmaları teşvik edilmeli ve seslerini duyurmalarına fırsat tanınmalıdır. Bu öneriler, daha etkili ve adil bir sağlık sistemi oluşturmayı amaçlamaktadır” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version