Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Roznewbar Kürt Enstitüsü yöneticileri tutuklandı


 

HABER MERKEZİ – İran rejimi kapattığı Roznewbar Kurdistan Bilim Enstitüsü’nün kurucusu Cyrus Abbasi ve kardeşi Azad Abbasi’yi tutukladı.

 

İran rejimi Rojhilat’ın Qorveh ve Dehgolan kentlerinde 6 yıldır Kürtçe eğitim veren Roznewbar Kurdistan Bilim Enstitüsü’nün lisansını 3 Eylül’de “Kürt dilinin teşvik edilmesi ve tanınması” gerekçesiyle kapattı. Rejim bugün ifadeye çağırdığı enstitünün kurucusu Cyrus Abbasi ve kardeşi Azad Abbasi’yi tutuklayarak Dehgolan Cezaevi’ne gönderdi.

 

Cyrus Abbasi ve Azad Abbasi, geçtiğimiz yıl Jina Emînî’nin katledilmesinin ardından başlayan “Jin jiyan azadî” eylemlerine katıldıkları için 30 Eylül 2022’de tutuklandı. İki kardeş 32 günlük hücre cezasının ardından Sanandaj Merkez Cezaevine sevk edildi. 3 aylık tutukluluğun ardından her iki kardeş de Dehgolan Ağır Ceza Mahkemesi’nce “Kamu düzenine bozmak” suçundan 18 ay, “toplanma ve milli güvenliğe karşı komplo kurmak” suçundan 48 ay hapis cezasına çarptırıldı. İki kardeş daha sonra kefalet karşılığında serbest bırakıldı. 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version