Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Putin üst düzey Wagner komutanı Troşev ile Ukrayna savaşını görüştü

Putin üst düzey Wagner komutanı Troşev ile Ukrayna savaşını görüştü


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Haziran ayında Rusya Silahlı Kuvvetleri’ne karşı kısa süreli isyana kalkışan paralı asker şirketi Wagner Grubu’nun en kıdemli eski komutanlarından biriyle buluştu. Putin devlet televizyonunda “Sedoy” ya da “gri saç” takma adıyla bilinen eski Wagner komutanı Andrey Troşev ile Kremlin’de görüşürken gösterildi.

Kremlin görüşmenin perşembe günü geç saatlerde gerçekleştiğini açıklarken son aylarda Wagner paralı askerlerinin çalıştığı çeşitli ülkelere seyahat eden Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov da görüşmede hazır bulundu. Toplantı, Kremlin’in, Ağustos ayında bir uçak kazasında diğer üst düzey komutanlarla birlikte ölen eski Wagner lideri Yevgeniy Prigojin’in Haziran ayındaki başarısız isyanının ardından devletin artık paralı asker grubu üzerinde kontrol sahibi olduğunu gösterme çabasının altını çizdi.

Andrey Troşev

UKRAYNA SAVAŞINDAKİ GÖNÜLLÜ BİRLİKLERİN DURUMU ELE ALINDI

Putin, Troşev’e hitaben yaptığı konuşmada “gönüllü birliklerin, özellikle de özel askeri operasyon bölgesinde, çeşitli muharebe görevlerini nasıl yerine getirebileceklerini” konuştuklarını söyledi. Putin, “Siz de bir yıldan fazla bir süredir böyle bir birimde savaşıyorsunuz. Bunun ne olduğunu, nasıl yapıldığını biliyorsunuz, savaş işinin en iyi ve en başarılı şekilde ilerlemesi için önceden çözülmesi gereken sorunları biliyorsunuz” dedi. Putin ayrıca savaşa katılanlar için sosyal destek hakkında konuşmak istediğini de söyledi. Başını sallayarak Putin’i dinlerken gösterilen Troşev’in yaptığı açıklamalar ise devlet televizyonunda gösterilmedi.

KREMLİN: TROŞEV ARTIK SAVUNMA BAKANLIĞI İÇİN ÇALIŞIYOR

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov ise RIA haber ajansına yaptığı açıklamada Troşev’in artık Savunma Bakanlığı’nda çalıştığını söyledi. Wagner’in akıbeti, Prigojin’in 23 Haziran’daki başarısız isyanından ve 23 Ağustos’taki ölümünden bu yana belirsizliğini koruyordu; Putin, Wagner savaşçılarına Rus devletine bağlılık yemini imzalamalarını emretmişti ancak Prigojin ve adamlarının çoğu buna karşı çıkmıştı. Rus Kommersant gazetesi Putin’in Wagner isyanından birkaç gün sonra Trosşev’e Prigojin’den görevi devralmasını önerdiğini de yazdı.

RUSYA KAHRAMANI ÖDÜLÜ ALMIŞTI

Rusya’nın Afganistan ve Çeçenistan’daki savaşlarında madalya almış bir gazi ve Rusya Ulusal Muhafızları’nın özel harekât biriminin g eski bir komutanı olan Troşev, Putin’in memleketi olan St. Petersburg’dan. IŞİD’e karşı Suriye’de Palmira’yı ele geçirdiği için 2016 yılında Rusya’nın en yüksek madalyası olan “Rusya Kahramanı” ödülüne layık görülmüştü.

Reuters haber ajansına göre Kremlin’deki Putin görüşmesi, Wagner’den geriye kalanların artık Troşev ve Yevkurov tarafından denetleneceğini gösteriyor. Bir zamanlar on binlerce askere sahip olan Wagner, en çok Mayıs ayında Ukrayna’nın Bahmut kentini savaşın en kanlı muharebesinde ele geçirmesiyle tanındı. Bahmut’un düşmesinden sonra Wagner birlikleri Ukrayna’dan çekildi. Rus kaynakların Reuters’a verdiği bilgiye göre, Wagner savaşçılarının bir kısmı resmi Rus ordusunda hizmet vermek üzere kayıt yaptırırken, birçoğu da farklı özel askeri şirketlere geçti. İngiliz askeri istihbaratı da daha önce Wagner’e bağlı olan yüzlerce savaşçının muhtemelen farklı birimlerin bir parçası olarak Ukrayna’ya yeniden konuşlanmaya başladığını söyledi. Açıklamada, “Yeniden konuşlanan personelin tam statüsü belirsiz, ancak bireylerin resmi Rus Savunma Bakanlığı güçlerinin ve diğer özel askeri şirketlerin bazı bölümlerine transfer olması muhtemel” dendi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version