Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Putin: SSCB’nin Macaristan ve Çekoslovakya işgali yanlıştı

Putin: SSCB'nin Macaristan ve Çekoslovakya işgali yanlıştı


2022’de Ukrayna’ya on binlerce asker göndererek İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’daki en büyük kara savaşını tetikleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sovyetler Birliği’nin Soğuk Savaş sırasında kitlesel protestoları bastırmak için Macaristan ve Çekoslovakya’ya tanklarını gönderme kararının bir hata olduğunu söyledi.

‘DIŞ POLİTİKADA DİĞER HALKLARIN ÇIKARLARIYLA ÇELİŞEN HİÇBİR ŞEY YAPILMAMALIDIR’

Rusya’nın uzak doğusundaki Vladivostok kentinde düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu’nda konuşan Putin’e Moskova’nın 1956’da Budapeşte’ye ve 1968’de Prag’a tank gönderme kararı nedeniyle Rusya’nın sömürgeci bir güç olarak algılanması ile ilgili bir soru soruldu. Putin bu soruya “Sovyet politikasının bu kısmının yanlış olduğunu ve sadece ilişkilerde gerginliğe yol açtığını uzun zaman önce kabul ettik. Dış politikada diğer halkların çıkarlarıyla doğrudan çelişen hiçbir şey yapılmamalıdır.”

‘ABD’NİN DOSTU YOK SADECE ÇIKARLARI VAR’

Putin açıklamasında Batı’nın özellikle de ABD’nin de Sovyetler Birliği ile aynı hataları yaptığını söyledi. Washington’ın “dostu olmadığını, sadece çıkarları olduğu” sözlerini sarf etti. “Müttefiklerine, sözde ortaklarına baskı yapıyorlar. Onların dostları yok. Sadece çıkarları var. Bu, iyi bilinen bir İngiliz formülünün devamıdır” ifadelerini kullanıldı.

Sovyetler Birliği 15 ülkeden oluşuyordu ancak Macaristan ve Çekoslovakya da dahil olmak üzere çok sayıda uydu devleti etki alanı içinde sayıyordu. 1956 Macar Ayaklanması Sovyet tankları ve birlikleri tarafından bastırılmıştı. Çatışmalarda en az 2 bin 600 Macar ve 600 Sovyet askeri öldürüldü. 1968 Prag Baharı, Sovyet liderliğindeki Varşova Paktı güçlerinin Çekoslovak Sosyalist Cumhuriyeti’ni işgal etmesiyle sona erdi. Çek tarihçilere göre işgal sonucunda yaklaşık 137 Çek ve Slovak öldü. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version