Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

PJAK ve KODAR: 16 Eylül’de her alanda hazır olun


WAN – Jîna Emînî’nin katledilmesinin birinci yıldönümü nedeniyle Kürtler ve İran halklarını protesto eylemlerine katılmaya çağıran PJAK ve KODAR, “16 Eylül’de her alanda hazır olun” dedi. 

 

Jîna Emînî’nin İran polisleri tarafından katledilmesinin yıldönümü olan 16 Eylül’de kitlesel eylemler düzenlenecek. Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) ile Doğu Kürdistan Demokratik ve Özgür Derneği (KODAR) açıklama yaparak, halkı eylemlere katılmaya çağırdı. 

 

‘BU DEVRİM KAZANACAK”

 

“Jin, Jiyan, Azadî” devriminin birinci yıldönümü şafağı olduğu belirtilen açıklamada, “Jin, Jiyan, Azadî” devrimci hareketinin bir sonucu olarak ortaya çıkan kültürel ve entelektüel devrim dalgasının, kadın özgürlüğüne dayandığı ifade edildi. Açıklamada, “Kadın-erkek eşitliği, ırkçılığa karşı mücadele, özellikle de gaddar İran hükümetinin politikalarına karşı mücadele, bu devrimin temel ilkeleriydi. O devrimci hareketin sözü, toplumun özgürlüğünün kadının özgürlüğüyle sağlanacağıdır. Kadın-erkek eşitliğinin temel ve doğal bir hak olması için tüm sokaklardan çığlıklar yükseliyor. Siyasi, sosyal, zihinsel, ekonomik ve idari tüm boyutlarına rağmen kadının varlığı ve sorunu bir olgu olarak ele alınmalı, kadının iradesine ve bağımsızlığına her alanda saygı duyulmalıdır. ‘Jin, Jiyan, Azadî’ devrimi kadınların değişim iradesine ve gücüne dayanıyor. Dolayısıyla hayatın her alanında köklü bir değişiklik yapmış ve toplum ona kollarını açmıştır. Çünkü otoriteyi ve ayrımcılığı kabul etmez. Kadınlar İran’ın tüm halklarını ve farklı sınıflarını birleştireceklerini kanıtladılar. Bu nedenle ‘Jin, Jiyan, Azadî’ devriminin hedeflerinin ve kazanımlarının netleşmesine sebep oldular. Kuşkusuz özgür kadınların önderliğinde bu devrim başarıya ulaşacak ve hedeflerine ulaşacaktır. Bu devrimin ilkelerinden ve başarılarından biri de halklar arasındaki uzlaşma ve birliktir. Sokaklar, Kürtlerin, Belucilerin, Perslerin, Azerilerin, Arapların, Gileklerin, Mazenilerin ve diğer halkların bu devrimin vazgeçilmez bileşenleri olduğunu kanıtladı. Devrimde ortaya çıkan konsensüs, devrimin hedeflerine ulaşmanın ve İran’ın demokratikleşmesinde köklü değişimin temel aracı olduğunu kanıtladı” denildi. 

 

‘HALKLARIN BİRLİĞİYLE MÜMKÜN OLABİLİR’

 

Kuşkusuz demokratik bir İran ve özgür bir Kürdistan’ın, halkın birliğinin gölgesinde kurulacağı ve başarıya ulaşacağı kaydedilen açıklamada, “İran devriminin temelinde hiç kuşkusuz Kürt sorununun başta olmak üzere ezilen ve ezilen halkların sorunlarının önemi yatmaktadır. İran’ın yıkıcı krizlerinin artmasının ana nedenlerinden biri milletlere yönelik baskı meselesidir. Bu zulümden en çok zarar gören halklardan biri de Kürt halkıdır. Dolayısıyla Kürt sorunu çözülmeden İran’ın demokratikleşmesi ve diğer halkların özgürlüğü gerçekleşmeyecektir. İran’da ‘Jin, Jiyan, Azadî’ devriminin temel direği bu devrimde liderliğiyle tüm İran’a hizmet etmiş Kürt halkıdır. Özgürlük ve demokrasi ilkelerine dayalı olarak tüm halkların haklarının kabulü devrimin temel gereğidir ve faşizme ve şovenizme karşı sürekli bir mücadele gereklidir” diye belirtildi. 

 

TOPLUMSAL ÖRGÜTLENME

 

Devrimin devamında toplumun örgütlenmesinin, toplumsal mücadelenin temel gereklerinden biri olduğu vurgulanan açıklamada, “Devrim, o sistemin varlığının temelini sarsmayı başardı. Dolayısıyla bu iktidarın gasp, işkence, işkence gibi yöntemlerle uyguladığı başarılı politikalar sonuç vermiyor. ‘Jin, Jiyan, Azadî’ devriminin birinci yıldönümüne göre devrimi sürdürmek ahlaki, siyasi ve fikri bir görevdir. Biz PJAK ve KODAR olarak ‘Jin, Jiyan, Azadî’ devriminin birinci yıl dönümü vesilesiyle Doğu Kürdistan partilerinin de katılımıyla bu konuda bir kampanya hazırladık” denildi.

 

GREV ÇAĞRISI

 

İran’daki halklara çağrı yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Doğu Kürdistan halkımızı genel greve, tüm pazar ve işyerlerinin kapatılmasına ve bu bağlamda tüm İran halkını genel greve katılmaya çağırıyoruz. 16 Eylül’de başta Kürt halkı olmak üzere tüm halkı devrim şehitlerinin mezarlarında olmaya çağırıyoruz. ‘Jin, Jiyan, Azadî’ devriminin birinci yıldönümünde bu faşist, şiddet ve soykırımcı sistemi şiddetle kınıyor, şehitleri saygıyla anıyoruz. Kuşkusuz İran ve Doğu Kürdistan’ın tüm halklarının özgürlük ve demokrasisi, meydanlara çıkmasıyla gerçekleşir. Sivil toplum savaşçılarına ve özgürlükçü örgütlere desteğimizi ifade ediyoruz. Bununla İran ve Doğu Kürdistan’da ve Avrupa başta olmak üzere yurtdışındaki tüm kadınlara, gençlere, aydınlara, öğretmenlere, işçilere, öğrencilere, meslek ve sivil örgütlere, insan hakları ve çevre koruma örgütlerine, yazarlara, sanatçılara ve tüm sınıflara çağrıda bulunuyoruz. 16 Eylül’de her alanda hazır olun. ‘Jin, Jiyan, Azadî’ oevrimi tüm İran toplumunun kültürel ve entelektüel bir devrimidir. Diktatörlük ve faşist İran sistemine karşı çalışmak ve mücadele etmek herkesin görevidir ve sahada hazır olmak özgürlüğün ve demokrasinin yolunu açar. Kürt halkının özgürlüğü Önder Apo’nun özgürlüğüyle bağlantılıdır.”

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version