Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Oylamada ‘evet de’ diye yalvarmışlardı: ABD’nin en uzun süre görev yapan kadın senatörü Feinstein öldü

Oylamada 'evet de' diye yalvarmışlardı: ABD'nin en uzun süre görev yapan kadın senatörü Feinstein öldü


– ABD Senatosu’nda en uzun süre görev yapan kadın senatör Dianne Feinstein 90 yaşında öldü. Otuz yılı aşkın bir süredir görevde olan Kaliforniya’nın Demokrat senatörü aylardır hafıza sorunları ve bilişsel rahatsızlıklarla mücadele ediyordu. Nisan ayında evinde geçirdiği kaza sonrası hastaneye kaldırılan ancak daha sonra iyileşen Feinstein, istifa çağrılarına gelecek yılın sonunda emekli olacağı karşılığını veriyordu.

ABD’NİN İLK KADIN BELEDİYE BAŞKANIYDI

1933 doğumlu Feinstein, San Francisco’da büyüdü ve Stanford Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra 1969 yılında San Francisco İlçe Denetleme Kurulu’na seçildi. ‘Halkın Valisi’ olarak anılan George Moscone’un ve LGBTİ+ hakları savunucu Harvey Milk’in öldürülmesinden önce iki kez San Francisco Belediye Başkanlığı’na adaylığını koyan Feinstein, 1978’de bu göreve seçilen ilk kadın oldu. 1992’de ise senatör oldu.

İNSANLIK DIŞI SORGULAMA TEKNİKLERİNİN YASAKLANMASINI SAĞLADI

Senatör olarak Senato İstihbarat Komitesi’ne başkanlık eden ilk kadın olan Feinstein, 2001’deki 11 Eylül saldırılarının ardından CIA’in yabancı ‘teröristlere’ yönelik tartışmalı sorgulama programının yıllar süren incelemesine liderlik etti. O dönemde “CIA’in eylemleri değerlerimiz ve tarihimiz üzerinde bir lekedir” demiş ve “tarih bizi hukukla yönetilen adil bir topluma olan bağlılığımız ve çirkin bir gerçekle yüzleşip ‘bir daha asla’ deme isteğimizle yargılayacaktır” diye eklemişti. İnceleme nihayetinde terör şüphelileri üzerinde ‘waterboarding’ gibi ‘sorgulama tekniklerinin’ kullanılmasını yasaklayan bir yasanın önünü açtı..

‘SADECE EVET DE’ DİYE YALVARIYORLARDI

Bu yılın başlarında geçirdiği zona hastalığı nedeniyle yaklaşık üç ay boyunca Capitol Hill’de bulunamadı. Döndüğünde daha hafif görevler üstlendi ve tekerlekli sandalye kullanarak ABD Kongre Binası’nda dolaştı. Röportajlar sırasında, komite oturumlarında ya da oylamalarda bazen kafasının karıştığı görülüyordu.

Son yıllarda, sağlığının ve bilişsel yeteneklerinin azalmasına ilişkin endişeler, bazılarının emekliliğini istemesine yol açtı ve ABD’nin yaşlanan politikacılarına ilişkin endişelerin dile getirildiği tartışmalarda adı sık sık geçiyordu. Sosyal medyada dolaşıma sokulan bir videoda, etrafındaki insanların bir komite oylaması sırasında ona “sadece evet demesi” için yalvardıkları duyuluyordu. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version