Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Osman’ın sınır dışı edilme kararına tepki: Yasalar yok sayılıyor


İZMİR – Tahliye edilen Abdulmenaf Osman’ın sınır dışı edilme kararına karşı çıkan siyasetçi ve mülteci alanında çalışma yürüten avukatlar, bu durumun Türkiye’nin ulusal ve uluslararası yasaları yok sayarak, insanlık suçu işleyeceği anlamına geldiğini söyledi. 

 

Manisa Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi’nden 30 buçuk yıl sonra 3 Eylül’de tahliye edilen yıllık Abdulmenaf Osman (58), Kuzey ve Doğu Suriye’nin Hesekê kenti doğumlu olduğu için sınır dışı edilmek isteniyor. Edirne Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) tutulan Osman’ın sınır dışı edilme kararına karşı avukatların itiraz hazırlıkları sürüyor. 

 

İHD İzmir Şubesi Mülteciler Komisyonu üyesi avukat Barış Işık, Osman’a yaşatılanların hem ulusal hem de uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak, “Maalesef bu durumla çokça karşılaşmaktayız. Cezaevlerinden tahliye olan mahpuslar mülteci olmaları durumunda, sınır dışı edilme tehdidi ile karşı karşıya kalıyorlar” dedi. 

 

‘HUKUKA AYKIRI’

 

Osman’nın sınır dışı edilmesi halinde ya Suriye rejimi ya da cihatçı örgütlere teslim edileceği endişesini paylaşan Işık, bunu da ciddi bir hak ihlalini yaşatacağını aktardı. Osman’ın uluslararası korunma hakkının olduğunu söyleyen Işık, “Uluslararası korumaya başvuran birini sınır dışı etmek hukuka aykırıdır. Maalesef bu tür uygulamaların yaşandığını görmekteyiz. Herkes tarafından biliniyor ki Suriye hala demokratik bir ülke sıfatına sahip değildir. Buraya gitmek istemeyen birini göndermek hukuka aykırıdır. Osman’ın güvenli 3’üncü ülkeye gitmesi önünde herhangi bir engel yoktur” diye belirtti. 

 

‘SUÇ İŞLENİYOR’

 

Yeşil Sol Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk ise Osman’ın Suriye doğumlu olmasından kaynaklı GGM’ye götürülerek sınır dışı edilmek istendiğine dikkat çekti. Çubuk, “Ailesi burada yaşıyor. Birlikte yaşabilmesine rağmen sınır dışı edilmek isteniyor. Suriye’de devam eden bir savaş durumu var. Osman, sınır dışı edilirse ya cihatçı çetelere ya da Suriye rejimine teslim edilecek. Hayati tehlikesi olan bir insanın sınır dışı edilmesi insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Aynı zamanda Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmaların ihlal edilmesi demektir. Osman derhal serbest bırakılmalı. Kendisi istiyorsa 3’üncü güvenli bir ülkeye gönderilmesi gerekiyor” diye aktardı.  

 

HAK İHLALİ

 

Mülteci-Der Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Gizem Metindağ da, Osman’ın sınır dışı edilmeyeceğini yasalardaki maddelerle açıklayarak, şunları söyledi: “Osman hakkında 54/1-a-b-d bentleri kapsamında sınır dışı kararı alınmıştır. A bendi TCK’nın 59. maddesine atıf yapıyor, yani ceza almış ve bunun infazı sonrasında göç idaresi kişinin sınır dışı edilmesi, kalışı hakkında değerlendirme yapması gerekir. Kişi hakkında verilen sınır dışı kararının gerekçeleri yerindeymiş gibi görünse dahi bunun ötesinde kanunun (YUKK) 4 ve 55. maddeleri önümüzde. 4. madde geri gönderme yasağı, 55. madde sınır dışı edilmeyecek. Tarafı ve yükümlüsü olduğumuz tüm hükümleri ve Suriye’nin mevcut durumunu değerlendirdiğimizde kişi hakkında Suriye’ye sınır dışı kararı verilmesi açık biçimde devletlere işkencenin önlenmesi konusunda yüklenen pozitif yükümlülüklerin ihlali anlamına geliyor” diye konuştu. 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version