Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Neuralink ‘beyin çipiyle’ insan deneylerine başlıyor: İlk hedef düşünceyle bilgisayar kontrolü

Neuralink 'beyin çipiyle' insan deneylerine başlıyor: İlk hedef düşünceyle bilgisayar kontrolü


– Dünyanın en zengin insanlarından Elon Musk’ın beyin çipi girişimi Neuralink, felçli hastalar için beyin implantının insanlar üzerindeki ilk denemelerine başlamak için bağımsız bir inceleme kurulundan onay aldığını açıkladı. Firma, servikal omurilik yaralanması veya amiyotrofik lateral skleroz nedeniyle felç geçirenlerin çalışmaya katılabileceğini belirtti. Ancak, tamamlanması yaklaşık altı yıl sürecek olan çalışmaya kaç kişinin katılacağı açıklanmadı.

İLK HEDEF DÜŞÜNCE GÜCÜYLE BİLGİSAYAR KONTROLÜ

Çalışmada, beynin hareket etme niyetini kontrol eden bir bölgesine cerrahi olarak bir beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) implantı yerleştirmek için bir robot kullanılacağını belirten Neuralink, ilk hedeflerinin insanların yalnızca düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar imlecini veya klavyeyi kontrol etmelerini sağlamak olduğunu söyledi. Mevcut ve eski çalışanlara göre, daha önce cihazını 10 hastaya yerleştirmek için onay bekleyen şirket, kurumun güvenlik endişelerini dile getirmesinin ardından ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile daha az sayıda hasta için pazarlık yürütüyordu. FDA’nın nihayetinde kaç hastaya onay verdiği bilinmiyor.

TİCARİ KULLANIM İZNİ ALMASI 10 YIL SÜREBİLİR

Neuralink mayıs ayında, hayvanlar üzerinde yaptığı testler nedeniyle federal inceleme altındayken FDA’dan ilk insan-içi klinik denemesi için izin aldığını açıklamıştı. Uzmanlara göre, BCI’nın insan kullanımı için güvenli olduğu kanıtlansa bile, şirketin ticari kullanım iznini alması on yıldan fazla sürebilir. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version