Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mereş’i ziyaret eden Uçar: Alevi köylerine yardım gitmedi


MEREŞ – Depremin vurduğu Mereş’i ziyaret eden Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Alevi-Kürt mahallelerine yardım gitmediğine işaret ederek, “Devlet depremi halen sürüyor” dedi. 

 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) depremin vurduğu kentlerde yaptıkları ziyaretler üçüncü gününde Mereş’te devam ediyor. Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Yeşil Sol Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Elif Bulut, Hakların Demokratik Partisi (HDP) MYK üyesi Sevtap Akdağ ve Yeşil Sol Parti milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Mehmet Zeki İrmez’in içinde yer aldığı heyet kentte bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.

 

Heyet ilk olarak merkez ilçe Dulkadiroğlu Namık Kemal Mahallesi’nde esnafı ziyaret ederek, yaşadıkları sorunları dinledi. Heyet ardından kırsal Zinkon Mahallesi’nde yapılan halk toplantısına katıldı. Toplantıya katılan yurttaşlar deprem nedeniyle yaşadıkları sorunları heyete aktardı. Depremden bu yana sivil toplum kuruluşlarının yardımları ile ayakta kaldıklarını belirten yurttaşlar, yetkililerin verdiği sözleri tutmadığını vurguladı. Kalıcı konutlar için yer belirlendiği halde henüz bir çalışma yapılmadığını söyleyen yurttaşlar, mahallede yüz evin yıkıldığını kaydetti. Göstermelik olarak bir kaç mahallede ev yapıldığını söyleyen yurttaşlar, yaklaşan kış aylarına dikkati çekerek yaşanan sorunların atacağına değindi. 

 

Toplantıya katılan kadınlar çadırda kaldıklarını belirterek, kadınlar için depremin daha yakıcı olduğunu söyledi. Güvenlik ve mahremiyetin ortadan kalktığını dile getiren kadınlar, maruz kaldıkları hak ihlalleri karşısında seslerini ulaştırabilecekleri bir mekanizmanın olmadığını söyledi. Heyet, yurttaşların anlattıkları sorunları not alarak Meclis başta olmak üzere her mecrada gündeme getireceklerini, sorunlara çözüm bulunana kadar takipçisi olacaklarını belirti. 

 

Heyet ardından sorunları yerinden tespit etmek için Çixlî Mahallesi’ne geçti. Sorunları dinleyip not alan heyet, dayanışma ile sorunlara cevap olacaklarını kaydetti. 

 

‘TEK BİR ADIM ATILMADI’ 

 

Heyetin bir sonraki durağı Bazarcix (Pazarcık) ilçesi oldu. HDP ilçe örgütü olarak kullanılan konteynerin olduğu alanda halk toplantısı düzenlendi. Toplantıdan önce yapılan basın açılmasından konuşan Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, depremin olduğu günden bugüne kadar parti olarak sahada olduklarını söyledi. 

 

3 gündür heyetler halinde deprem bölgesini gezdiklerini belirten Uçar, “Türkiye tarihi boyunca hiçbir iktidar depremlerle ilgili bir sorumluluk almadı, yaraları sarmaya dönük politik faaliyet yürütmedi. Bu bir tercih. Bu deprem unutturulmaya çalışılıyor. Bu deprem unutulacak bir deprem değil. 99 yılının acıları hala taze iken, diğer depremlerin acısı taze iken, bütün olumsuzluklara rağmen göz göze yeni bir deprem ile karşı karşıya kaldık. Halkımız aslında iki depremi birlikte yaşadı. Birincisi doğal afet olarak deprem, o deprem bitti. İkincisi ise bir devlet depremi yaşadık. Depremin ilk 3 günü halkımız ‘Devlet nerede?’ derken devlet depremi hala devam ediyor” diye konuştu. 

 

DAYANIŞMA MERKEZİNE KAYYIM ATANDI

 

Depremin vurduğu yerlerde su sorunu olduğunun altını çizen Uçar, “7 aydır lavabosu, banyo yeri olmayan konteynerler var. Enkazlar hala kaldırılmış değil. AKP MHP iktidarı bir ay sonraki açıklamasında bizim de içinde olduğumuz muhalefete ‘bunlar deprem turisti. Ancak gider gezerler’ dedi. Geldik gördük dayanıştık, depremin ilk günü biz buradaydık. Ama iktidarın kendisi bundan çok rahatsız oldu. Maraş’ta dayanışma merkezine kayyım atandı. Dünyanın hiç bir yerinde görülmemiştir. Halkın dayanışmasından rahatsız olan bir tutum gördük ve bu devam ediyor. Birçok yeri dolaştık. En kazların çoğu yerinde duruyor. İktidar öyle bir işlem yürüttü ki, ihaleye vermiş şirket enkazı kaldırmak için demirleri alıyor, çünkü demir para ediyor, geri kalanı olduğu gibi bırakılıyor” ifadelerini kullandı.  

 

DEPREM BÖLGESİNDE AYRIMCILIK 

 

İktidarın deprem sonrası verdiği sözleri seçimden sonra unuttuğunun altını çizen Uçar, “Toplum size rağmen yaraları sarmaya devam ediyor. En büyük seçim malzemesi depremdi, depremin yaralarını sarmaktı. 7 ay geçti, yok. Çok iyi biliyoruz ki bu söylemini yerel seçimlerde de sürdürecek. Yazın sıcağında konteynerlerde yaşayamayan, su ihtiyacı karşılanmayan halk kışın nasıl kalacak? Çocuklar okula gidemiyor, kadınların yükümlülüğü çok çok artmış durumda. AKP MHP iktidarı diyor ki; ‘Deprem bölgesinde olan insanlar umrumda değil. Ben sadece ve sadece bana oy verene hizmet ederim.’ En başından söylüyorum, Kürt ve Alevi köylerine devletin eli gitmedi bile. Yapılan yerler var, 3-5 tane inşaat yapılmış, temel atılmış. Bunların hepsi Türk ve Sünni köyleri. Bunun yapılmasından rahatsız değiliz ama aynı zamanda AKP -MHP’ye oy vermeyenlerin de, Kürt ve Alevi olanların da eve ihtiyacı var. Bunu görmek zorundasınız. Biz Yeşil Sol Parti olarak ilk günden bugüne dayanışmanın nasıl ayakta tuttuğunu gözlemledik, halkımızla birlikte yeniden bir deprem süreci yaşandığında nasıl müdahale edebileceğimize dair yollar aradık. Dolayısıyla ‘devlet nerede?’ sözünü bırakacağız ve biz buradayız diyeceğiz. Yerel seçimlere giderken bu durumu seçim malzemesi yapmasına izin vermeyeceğiz. İnsanlar sadece bu kentte yaşamıyorlar, çocukluğumuz, hafızamız, bütün değerlerimiz yaşadığımız kentlerde. İstiyorlar ki kentleri terk edelim, etmeyeceğiz. Bu kent bizim, bu mücadele bizim. Depremi yaşayan halkımızla birlikte ilk gün nasıl dayanışma içindeysek bundan sonra da devam edeceğiz” diye konuştu. 

 

‘ÜLKEYİ HUKUKSUZLUĞA TERK ETMEYECEĞİZ’ 

 

Depremle ilgili toplanan vergilerin akıbetine dair bir açıklama yapılmadığını vurgulayan Uçar, devamında şunları söyledi: “ Deprem vergilerinin nereye gittiğine dair herhangi bir açıklama yapmıyor bu iktidar. Yetmedi, ‘seçimden sonra ekonomi düzelecek’ diyen bakanlar ve iktidar, ‘ekonomistim’ diyen cumhurbaşkanı çok ciddi sözler vermişti. Ne yaptı? Deprem oldu paraya ihtiyacımız var dedi. Biz daha önceki deprem paralarının nereye gittiğini bilmiyoruz. Yaşadığımız bütün zamlar, ödemek zorunda kaldığımız bütün artı fiyatların hepsi deprem bölgesine bir çözüm olarak gelmek durumunda. Geldi mi? Halkımızla bir aradayız, gelmedi. Devletin suyunun girmediği evler var. Bu ayrımcılığa karşı inanç ve kimlik ayrımcılığına karşı siyasetini yükselten AKP’ye diyoruz ki; bu ülkenin tek sahibi siz değilsiniz, olmayacaksınız. Bu ülkede yaşanan zulmün yolsuzluğun, talan politikalarının sahibi elbette ki sizsiniz. Biz sözümüzü verdik, bu ülkeyi sizin hukuksuzluğuna terk etmeyeceğiz. Yaralarımızı birlikte sarmaya devam edeceğiz.” 

 

HEYET YARIN HATAY’DA OLACAK 

 

Açıklamanın ardından yapılan halk toplantısında yurttaşlar yaşadıkları sorunları heyete aktardı. Heyet Musolar ve Elifana köylerinde yapacakları programların ardından Mereş ziyaretine nokta koyacak. Heyet daha sonra yarın bir dizi ziyaret gerçekleştirmek için Hatay’a geçecek. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version