Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Maltalı ekip Derne sahilinde yüzlerce kişinin cesedini buldu

Maltalı ekip Derne sahilinde yüzlerce kişinin cesedini buldu


Malta Sivil Koruma Departmanı bugün yaptığı açıklamada, Maltalı kurtarma ekibinin cuma günü selden etkilenen Libya’nın Derne kentindeki bir sahilde yüzlerce ceset bulduğunu söyledi. Malta ekibine liderlik eden Natalino Bezzina, Times of Malta gazetesine yaptığı açıklamada “Muhtemelen yaklaşık 400 ceset vardı ama bunu söylemek zor” dedi. Malta çarşamba günü ordudan ve sivil savunma departmanından 72 kişilik bir kurtarma ekibini ülkede görevlendirmişti.

Keşif, ilk olarak deniz kenarındaki bir mağarada aralarında üç çocuğun da bulunduğu yedi ceset bulan dört kişilik bir ekip tarafından yapıldı. Cesetlerin, Daniel Fırtınası’nın iki barajın çökmesine yol açarak kıyı kentinin dörtte birini sürüklemesinin ardından meydana gelen şiddetli sel nedeniyle denize sürüklendiğine inanılıyor. Bezzina Malta medyasına yaptığı açıklamada, küçük bir ekibin yarısı su altında olan mağaraya rastladığını ve içinde cesetler bulduğunu söyledi. Aramaya devam ettiklerinde Libya’ya ait botlar da onlara katılarak kayıpları ve hayatta kalanları aramaya başladı. Daha sonra enkaz ve birkaç yüz cesetle dolu küçük bir koya rastladılar.

ÖLENLER TOPLU MEZARLARA DEFNEDİLİYOR

Derne kentinde 10 Eylül’de meydana gelen sel felaketinin ardından başlayan arama kurtarma çalışmaları altıncı gününde devam ederken bulunan naaşlar toplu mezarlara defnediliyor. Arama kurtarma ekiplerinin denizden ya da enkaz bölgelerinden çıkardığı cenazeler, kent kırsalında oluşturulan toplu mezarlarda toprağa veriliyor. Ceset torbalarında mezarlığa getirilen naaşlar için burada önce cenaze namazları kılınıyor. Afette hayatını kaybedenler, daha sonra buldozerler tarafından kazılan büyük mezarlara yan yana yerleştiriliyor. Toprağa verilenler arasında Libyalıların yanı sıra kentte yaşayan yabancılar da bulunuyor. Anadolu Ajansına bilgi veren yetkililer Derne kentinin 10 kilometre batısındaki Zahra el-Hamra bölgesinde oluşturulan toplu mezarlığa yaklaşık 3 bin kişinin cenazesinin defnedildiğini söyledi.

Yardım grupları ve Dünya Sağlık Örgütü Libyalı yetkilileri sel kurbanlarını su kenarındaki toplu mezarlara gömmeye son vermeye çağırmıştı. Bu durumun sağlık risklerine yol açabileceği ve aileleri uzun vadede ruhsal sıkıntıya sokabileceği belirtilmişti.

NE OLMUŞTU?

Orta Akdeniz’de etkili olan ve 10 Eylül’de ülkenin doğusunu vuran “Daniel Fırtınası”, Bingazi, Beyda, Merc, Suse kentlerinde ve özellikle Derne’de sel felaketine neden olmuştu. Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel nedeniyle 11 Eylül’de ülke genelinde 3 günlük yas ilan etmişti. Libya Kızılayı Derne’deki ölü sayısının 11 bin 300’ü geçtiğini açıklarken, Derne Belediye Başkanı da ölü veya kayıp toplam sayının 20 bini bulacağI tahminini yapmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version