Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mali ve Burkina Faso’nun ardından şimdi de Nijer: Fransa askerlerini çekiyor

Mali ve Burkina Faso’nun ardından şimdi de Nijer: Fransa askerlerini çekiyor

ENSAR NUR, TR724 STRAZBURG

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün akşam katıldığı canlı yayın programında, Nijer’de konuşlandırılan 1,500 kadar Fransız askerinin yıl sonuna kadar Fransa’ya döneceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı ayrıca Niamey’de bulunan Fransız Büyükelçisinin de birkaç gün içerisinde Paris’e döneceğini söyledi.

France 2 ve TF1 kanallarına verdiği mülakatta Macron önemli açıklamalarda bulundu. Fransız birliklerinin Mali ve Burkina Faso’nun ardından şimdi de Nijer’den çekileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı, cuntacılar yüzünden her geçen gün bölgede cihatçı teröristlerin güçlendiğini ve terörist saldırılarda her gün insanların hayatlarını kaybettiklerini ifade etti.

Sahel bölgesindeki Fransız karşıtı duygular bölgenin 3 önemli ülkesinde gerçekleşen darbelerin ardından zirve yapmıştı. Mali, Burkina Faso ve Nijer cunta yönetimleri terörle mücadelede Fransız birliklerine ihtiyaç duymadıklarını ve askerlerin ülkelerini terk etmelerini talep etmişlerdi.

Nijer’in iktidardaki askeri rejimi ise Fransa Cumhurbaşkanı’nın açıklamasını memnuniyetle karşıladı. Basın açıklamasında, “Bu Pazar, Nijer’in egemenliğine doğru atılan yeni adımı kutluyoruz. Fransız askerleri ve Fransız Büyükelçisi yılsonuna kadar Nijer’den ayrılmış olacak. Bu, Nijer halkının kararlılığına ve iradesine tanıklık eden tarihi bir andır” ifadeleri kullanıldı.

Benzer şekilde, Ağustos sonunda askeri rejim Fransa’nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itté’nin sınır dışı edilmesini emretti ve diplomatik dokunulmazlığı ile vizesini elinden aldı. Paris şimdiye kadar, yürürlükteki askeri rejimi tanımadığı ve cuntanın “emirlerine” boyun eğmek istemediği için büyükelçisini geri çağırmayı reddetmişti.

Fransa, Temmuz sonundan bu yana eşi ve oğluyla birlikte cumhurbaşkanlığı konutunda tutulan devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u ülkenin “tek meşru otoritesi” olarak görmeye devam ediyor.

GERİYE SADECE ÇAD KALDI

Sahel’de on yıl süren terörle mücadele operasyonlarının ardından Fransa’nın bölgedeki varlığı artık sadece 1,000 asker ile Çad’da bulunuyor. Macron ise son gelişmelere rağmen operasyonların başarılı olduğunu söyledi ve Fransız askerlerinin 10 yıl önce bölgeye yerel otoritelerin talebi doğrultusunda gönderildiğini söyledi.

Sahel’deki cuntalara karşı sert konuşmasında Cumhurbaşkanı, “Bu operasyon olmasaydı, bu ülkelerin çoğu çoktan bölgesel halifelikler ve cihatçılar tarafından ele geçirilmiş olurdu” dedi. “Darbeciler düzensizliğin dostlarıdır” diyen Macron, ancak Fransa’nın bu ülkelerin siyasi yaşamından sorumlu olmadığını ve terörizme karşı demokratik yollarla seçilmiş meşru Afrika hükûmetlerinin talepleri olduğu takdirde her zaman destek vereceklerini belirtti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version