Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Libya’nın doğusunda sel felaketi: ‘Derne’de 1000’den fazla kişinin cesedi bulundu’

Libya'nın doğusunda sel felaketi: 'Derne'de 1000'den fazla kişinin cesedi bulundu'


Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından ülkenin batı ve doğusunu yöneten iki farklı yönetimin olduğu Libya’da, doğudaki hükümetin Sağlık Bakanı Osman Abdulcelil, ülkenin doğusunda meydana gelen sel felaketinde ölenlerin sayısının 3 bini geçtiğini söyledi. Anadolu Ajansı’na konuşan Abdulcelil, çoğu Derne kentinde olmak üzere 3 binden fazla kişinin sel felaketi nedeniyle öldüğünü belirtti. Abdulcelil, binlerce kişinin kayıp olduğunu tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

Orta Akdeniz’de etkili olan “Daniel Fırtınası” Libya’nın ikinci büyük kenti Bingazi’nin yanı sıra Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerini etkilemişti. Ülkenin doğu bölgelerindeki yağış miktarının 40 yıldan uzun süredir kaydedilen en yüksek yağış miktarı olduğu ifade edilmişti.

’10 BİN KİŞİNİN KAYIP OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR’

Libyalı yetkililer daha önce yaptıkları açıklamada sel felaketinde en az 2 bin kişinin öldüğünü belirtmiş, doğudaki hükümetin İçişleri Bakanı İsam Ebu Zeribe ise Derne kentinde şiddetli yağışlar nedeniyle ölen 1500’den fazla kişinin cesedinin bulunduğunu, kayıp kişi sayısının ise 7 bine ulaştığını söylemişti. Yetkililer, sele şehrin üzerindeki barajların patlamasının ardından tüm mahalleleri süpürmesinin neden olduğunu açıklamıştı.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu’ndan (IFRC) bir yetkili ise Libya’daki sellerde ölenlerin sayısının binlerce kişiye ulaşabileceğini söyledi. Libya’daki IFRC delegasyonunun başkanı Tamer Ramadan, Tunus’tan video bağlantısı yoluyla Cenevre’deki gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ölü sayısı çok fazla ve binlere ulaşabilir” dedi. IFRC’nin yakında Libya’daki sel mağdurlarını desteklemek için acil fon çağrısında bulunabileceğini söyleyen Ramadan, 10 bin kişinin kayıp olduğunun düşünüldüğünü de sözlerine ekledi. Ramadan “Zorluklar, sağlık hizmetleri için temel sağlık tesislerine erişim, barınma ve barınma yönetimi, gıda ve gıda dışı maddeler arasında değişiyor” dedi.

‘DERNE’DE BİNDEN FAZLA KİŞİNİN CESEDİ BULUNDU, KENTİNDE DÖRTTE BİRİ YOK OLDU’

Libya’nın doğusundaki yönetimin Sivil Havacılık Bakanı ve acil durum komitesi üyesi Hichem Chkiouat da Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Derne’deki sel felaketinin ardından 1000’den fazla cesedin çıkarıldığını belirterek, şu anda toplam sayının bilinmesinin mümkün olmadığını ancak çok yüksek olabileceğini söyledi. “Derne’den döndüm. Durum çok feci. Cesetler her yerde, denizde, vadilerde, binaların altında yatıyor” diyen Chkiouat “Şehrin yüzde 25’inin yok olduğunu söylerken abartmıyorum. Çok ama çok sayıda bina çöktü” dedi.

AB YARDIMA HAZIRIZ DEDİ, TÜRKİYE ÜÇ UÇAKLA YARDIM GÖNDERİYOR

Avrupa Birliği (AB), sel felaketi yaşanan Libya’daki durumu yakından izlediğini, yardım göndermeye hazır olduğunu açıkladı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, ülkede özellikle ülkenin doğusundaki sel felaketinin yol açtığı ölüm ve yıkımın ardından yaşananlara dair görüntülerden üzüntü duyduğunu belirtti. Michel, “AB bu felaketten etkilenenlere yardım etmeye hazır” ifadesini kullandı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de aşırı hava koşullarının harap ettiği ve çok sayıda can kaybının olduğu ülkedeki yıkım görüntüleri karşısındaki üzüntüsünü paylaşarak, AB’nin durumu yakından izlediğini ve desteğe hazır olduğunu duyurdu.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı ise sel felaketinin yaşandığı ülkeye arama kurtarma ekipleri ile temel yaşam malzemelerini taşıyacak üç nakliye uçağından ikisinin Ankara’dan hareket ettiğini duyurdu.

NE OLMUŞTU?

Libya siyasi olarak doğu ve batı arasında bölünmüş durumda ve 2011’de NATO destekli bir ayaklanmanın yıllar süren çatışmalara yol açmasından bu yana kamu hizmetleri çökmüş durumda. Trablus’taki uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Birlik Hükümeti’nin Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel felaketinde hayatını kaybedenler için 3 günlük yas ilan edildiğini duyurmuştu. Libya Başkanlık Konseyi, sel felaketinden zarar gören bölgeler için kardeş ülkelere ve uluslararası kurumlara yardım çağrısında bulunmuştu. Ulusal Birlik Hükümeti, dün olağanüstü kabine toplantısı düzenlemiş, afetten etkilenen bölgelere yardım yapılmasını da içeren bir dizi karar almıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version