– Kuzey Kore devlet medyası cuma günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin ilk operasyonel “taktik nükleer saldırı denizaltısını” denize indirdiğini ve Kore yarımadası ile Japonya arasındaki sularda devriye gezen filoya tahsis ettiğini söyledi. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un çarşamba günü yapılan denize indirme töreninde, Kuzey Koreli tarihi bir figür olan Hero Kim Kun Ok’un adını taşıyan 841 numaralı denizaltının Kuzey Kore’nin “deniz kuvvetlerinin ana sualtı saldırı araçlarından” biri olacağını söyledi.
‘ERTELENEMEYECEK BİR ÖNCELİK’
Kuzey Kore haber ajansı KCNA’nın bildirdiğine göre Kim fırlatma töreninde donanmayı nükleer silahlarla donatmanın acil bir görev olduğunu söyledi ve deniz kuvvetleri için taktik nükleer silahlarla donatılmış daha fazla su altı ve su üstü gemisi sözü verdi. Kim, Kuzey Kore’nin mevcut diğer denizaltıları nükleer silahlı gemilere dönüştürmeyi ve nihayetinde nükleer enerjili denizaltılar inşa etme çabalarını hızlandırmayı planladığını söyledi. KCNA ise “Denizaltı fırlatma töreni, Kuzey Kore’nin deniz kuvvetlerini güçlendirmek için yeni bir bölümün başlangıcını müjdeledi” dedi. Kuzey Kore lideri yaptığı konuşmada, ABD ve Güney Kore’yi kastederek, “Deniz kuvvetlerimizin hızlı bir şekilde gelişmesini sağlamak, düşmanların son zamanlardaki saldırgan hareketleri ve askeri eylemleri göz önüne alındığında ertelenemeyecek bir önceliktir” dedi.
Analistler, geminin Kuzey Kore’nin 1970’lerde Çin’den satın aldığı ve yerli olarak üretmeye başladığı modifiye edilmiş Sovyet dönemi Romeo sınıfı bir denizaltı gibi göründüğünü söyledi. 10 fırlatma tüpü kapağı bulunan denizaltının büyük olasılıkla balistik füzeler ve seyir füzeleri ile silahlandırıldığını belirttiler.
Emekli bir Güney Koreli denizaltı kaptanı olan Choi Il, denizaltının “taktik” olarak tanımlanmasının, ABD anakarasına ulaşabilecek denizaltıdan fırlatılan balistik füzeler (SLBM) değil, Güney Kore, Japonya veya diğer bölgesel hedefleri vurabilecek daha küçük, kısa menzilli SLBM’ler veya denizaltıdan fırlatılan seyir füzeleri (SLCM) taşıdığını gösterdiğini söyledi.
Ancak Güney Kore – ABD Araştırma Enstitüsü’ne bağlı “38 North” adlı internet sitesinin yazarlarından, eski ABD hükümeti silah uzmanı Vann Van Diepen, bu tür silahların Kuzey’in daha güçlü kara tabanlı nükleer kuvvetlerine çok fazla değer katmayacağını, çünkü yeni tasarımın çekirdeği olarak kullanılan eski denizaltıların nispeten gürültülü, yavaş ve sınırlı menzile sahip olduğunu söyledi. söyledi. Van Diepen “Bu şey sahada konuşlandırıldığında, müttefik denizaltı karşıtı savaşa karşı oldukça savunmasız olacak. Yani bence askeri açıdan bakıldığında bu pek bir şey ifade etmiyor” dedi.
JAPONYA BAŞ KABİNE SEKRETERİ: DAHA CİDDİ VE YAKIN TEHDİT
Güney Kore ordusu ise denizaltının normal operasyonlar için hazır görünmediğini ve Kuzey Kore’nin yeteneklerini abartmaya çalıştığına dair işaretler olduğunu savundu. Ancak Kore Savunma Analizleri Enstitüsü (KIDA) Araştırma Görevlisi Shin Seung-ki, “Kuzey Kore’nin deniz kuvvetlerinin operasyonel kabiliyetlerini eskisine kıyasla önemli ölçüde genişlettiği ve güçlendirdiği açıktır” ifadelerini kullandı. Japonya Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Kuzey Kore’nin askeri faaliyetleri ülkemizin güvenliği için eskisinden daha ciddi ve yakın bir tehdit oluşturuyor” dedi. Kuzey Kore’nin nükleer silah ve balistik füze programları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından yasaklanmış durumda. (DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***