Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Köprü Davası’nda 12 er tahliye edildi ama askeri öğrenciler yine tutuklu kaldı

Köprü Davası’nda 12 er tahliye edildi ama askeri öğrenciler yine tutuklu kaldı


15 Temmuz Boğaziçi Köprüsü Davası’nda Yargıtay’ın bozma kararından sonra 12 er bugün tahliye edildi. Yerel mahkemede beraat eden 3 uzman ve 1 asteğmen hakkında ise bozma ilamı nedeniyle tutuklama kararı çıktı. O gece köprüye götürülen 44 Hava Harp Okulu öğrencisi ise hala hapiste.

Kekeme er Recep Delice (solda), Erzurumlu çoban Abdüllillah Sarıtaş (ortada) ve İbrahim Sezer.

15 Temmuz Boğaziçi Köprüsü Davası’nda 17,5 yıl hapis cezası verilen 12 er, Yargıtay’ın bozma kararından sonra bugün İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 12 yıl 6 ay ile 14 yıl 7 ay arasında ceza verilerek tahliye edildi.

Kararı sosyal medya hesabından duyuran avukat Kemal Uçar, “Boğaziçi Köprüsü Darbe Davasında; 12 er tahliye edildi. Tahliye edilen erlerden bazılarına 14 yıl 7 ay, bazılarına 12 yıl 6 ay cezalar verildi. Beraat edip tutuksuz olan bir kısım sanıklara Bozma İlamı doğrultusunda 12 yıl 6 ay ceza verilip hükmen tutuklanmasına karar verildi.” dedi.

Kemal Uçar, tutuklanan askerlerle ilgili “Üç uzman, 1 asteğmen beraat etmişti ama Yargıtay kararı bozdu. Bunlar Zırhlı Personel Taşıyıcı içinde olup hiç dışarı çıkmayan kişiler. Araçlarındaki 9 er beraat etmişti. Onların cezası onanmıştı. O erleri darbeye karıştırmayan bu 4 kişi yardımdan cezalandırıldı. Bugün ikisi tutuklandı, ikisi için de yakalama kararı çıkarıldı.” diye konuştu.

15 Temmuz gecesi Boğaziçi Köprüsü’ne Hava Harp Okulu’nda okuyan 50 askeri öğrenci ve Kuleli Lisesi’nde askerlik yapan erler götürüldü. Askeri öğrencilerden Ragıp Enes Katran ve Murat Tekin ile er Burak Dinler dahil 7 genç linç edilerek, 34 vatandaş da köprüde açılan ateş sonucu silahla öldürüldü.

Davada yargılanan 4 askeri öğrenci ve bazı erler daha önce tahliye edilmiş, 44 öğrenciye darbe yapmaya kalktıkları iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet, erlere de darbeye yardımdan 17,5 yıl hapis cezası verilmişti.

Yargıtay 143 kişinin yargılandığı davada 82 kişiye verilen cezaları Aralık 2022’de bozdu. Bozma kararının ardından yeniden yargılanan ve bugün tahliye edilen erler arasında kekeme er Recep Delice, Erzurumlu çoban Abdülillah Sarıtaş ve İbrahim Sezer de bulunuyor.

19 günlük er iken tutuklanan Erzurumlu çoban Abdülillah Sarıtaş, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinde ders çalışarak Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Bölümü’nü kazandı. Mektuplarında “Çoban girdim, doktor çıkacağım.” diyen Sarıtaş’ın kaydını dondurduğu okuluna devam edeceği öğrenildi.

Kuleli Askeri Lisesi’nin mutfağında askerlik yaparken köprüye götürülen er İbrahim Sezer, Harbiyeli annesi Melek Çetinkaya’ya yazdığı mektubunda, “Sözde uzmanların, gazetecilerin tartışma programlarına çıkıp insanları aldattığını gördükçe üzülüyorum. Lütfen bunlara inanmayın. Bizim hain, darbeci, milletine kurşun sıkan teröristler olduğumuzu iddia ediyorlar. Benim bu mektubumu onların suratına çarpın.” demişti.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi 12 Temmuz 2018’de davayı karara bağlamıştı. Mahkeme, 72 kişiye “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırmıştı. 22 kişiye “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan 17 yıl 7’şer ay, 5 kişiye de aynı suçtan 15’er yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok’un öldürülmesine ilişkin 12 kişiyi “Kasten öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version