Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kolombiya liderinden ittifak çağrısı: Uyuşturucu kaçakçılığı halk sağlığı sorunu olarak ele alınmalı

Kolombiya Devlet Başkanı Türkiye ile yarışan ülkesini eleştirdi: 'Buna gelişme mi denir?'


– Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro Güney Amerika ülkeleri arasında uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele için bir ittifak kurulması çağrısı yaptı. Kaçakçılarla mücadelede kullanılan askeri yöntemleri ‘başarısız’ diye niteleyen Petro, konunun ‘halk sağlığı sorunu’ olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

‘KAÇAKÇILIKLA MÜCADELE ARTIK HALK SAĞLIĞI SORUNU OLARAK ELE ALINMALI’

Ülkesinin Cali kentinde düzenlenen ‘Latin Amerika ve Karayipler Uyuşturucu Konferansı’nın kapanışında konuşan Petro, uyuşturucuya karşı 50 yıldır sürdürülen başarısız savaşın Güney Amerika’da ölçülemez düzeyde kan dökülmesine ve acılara yol açtığını söyledi. Kolombiya Devlet Başkanı, “Benim önerim, toplumumuzu, geleceğimizi ve tarihimizi savunan ve başarısız bir söylemi tekrarlamayı bırakan farklı ve birleşik bir sese sahip olmaktır” dedi. Petro, “Umudu yeniden inşa etmenin ve uyuşturucuyu toplum için bir sağlık sorunu olarak değil askeri bir sorun olarak gören kanlı ve vahşi savaşları, ‘uyuşturucuya karşı savaşı’ sonlandırmanın zamanı geldi” dedi.

EŞİTSİZLİĞİN VE YOKSULLUĞUN AZALTILMASI ÇAĞRISI

Konferansa katılan ülkeler yaptıkları ortak açıklamada, yasadışı uyuşturucu talebinin halkı eğiterek ve eşitsizlik, yoksulluk ve şiddetle mücadele ederek azaltılması gerektiğini vurguladı. Söz konusu ülkeler ayrıca uyuşturucu ve ateşli silah kaçakçılığı, uluslararası organize suçlar, yasadışı kereste ticareti, insan kaçakçılığı, göçmen kaçakçılığı, kara para aklama ve yolsuzluk arasındaki zararlı bağlantıların koparılması gerektiği konusunda da mutabık kaldılar.

‘BİR SALGINLA KARŞI KARŞIYAYIZ’

Etkinliğe katılan Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, uyuşturucu hammaddesi olarak kullanılan ürünler yerine mısır, fasulye, kakao, kahve, meyve çeşitlerinin ekiminin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. “Bir salgınla karşı karşıya olunduğunu” dile getiren Meksika Devlet Başkanı, “Farklılıklarımız ne olursa olsun, partizan fikirlerin ve ideolojik pozisyonların üstünde insan hakları vardır ve en temel insan hakkı yaşam hakkıdır” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version