Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kıbrıs’ta BM Barış Gücü ile KKTC askerleri arasında ikinci gerginlik

Kıbrıs'ta BM Barış Gücü ile KKTC askerleri arasında ikinci gerginlik


Kıbrıs Cumhuriyeti’nde geçen ay Birleşmiş Milletler (BM) denetimindeki ara bölgede yer alan Pile köyü yol inşaatında BM askerleriyle yaşanan gerginliğin ardından dün başkent Lefkoşa’da ikinci gerginlik yaşandı. KKTC basınının aktardığına göre olay dün öğleden sonra Ledra Palace sınır kapısı yakınında meydana geldi.

İddiaya göre BM denetimindeki ara bölgeye sınır oluşturan Burhan Tan sokağı üzerinde izin alarak ot temizleme çalışması yapmak isteyen Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na (GKK) bağlı askerlere Birleşmiş Milletler (BM) askerlerinin arasında tartışma çıktı. Bir BM askerinin bir Türk askerini yumruklayarak darp ettiği öne sürüldü. Olayın yaşandığı Burhan Tan Sokak’ın KKTC topraklarında kaldığı belirtildi.

KKTC DIŞİŞLERİ BAKANI: YANLARINA KALMAYACAK

Konuyla ilgili Anadolu Ajansı muhabirine açıklamada bulunan KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, BM’nin Pile-Yiğitler Yolu konusunda yaşananları hazmedemediğini, dolayısıyla agresifleşerek böyle bir tutum içine girdiğini savundu. BM Barış Gücü askerlerinin yaptıklarının kabul edilebilecek bir şey olmadığını söyleyen Ertuğruloğlu, “Gerektiğinde tepkimizi ortaya koyacağız. Bu, emin olun yanlarına kalmayacak” dedi.

BM BARIŞ GÜCÜ SÖZCÜSÜ: SORUŞTURMAYI SÜRDÜRÜYORUZ

BM Barış Gücü askerlerinin ara bölge yakınında Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na (GKK) bağlı askerlere saldırdığı yönündeki haberlere ilişkin yazılı açıklama yapan BMBG Sözcüsü Aleem Siddique, “UNFICYP iddiaların farkındadır ve soruşturmasını sürdürüyor” dedi. Siddique yaptığı açıklamada, tüm BM Barış Gücü personelinin en yüksek standartta davranmak ve hareketlerinden sorumlu tutulmak durumunda olduğunu vurguladı. Siddique, “Ayrıntılı bir soruşturmadan sonra doğru adımı atmakta tereddüt etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

SIDDIQUE: PİLE’DEKİ YOL İNŞAATI ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARILMADI

Diğer yandan KKTC merkezli Yenidüzen gazetesinin aktardığına göre, Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü Sözcüsü Aleem Siddique ayrıca Pile’deki ara bölgede yol yapım çalışmalarının tekrar başlamadığını ve konu üzerinde herhangi bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.

Pile’de yol yapımı çalışmaları üzerinde anlaşma sağlandığı yönündeki KKTC basında çıkan haberlerle ilgili olarak dün (11 Eylül) Kıbrıs Haber Ajansı’na (KİPE) açıklamada bulunan Siddique, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel temsilcisi Colin Stewart’ın konu üzerinde bir anlaşmaya varılması amacıyla her iki tarafla temaslarına devam ettiğini ifade ederek “Ancak şu ana kadar herhangi bir anlaşma yok” dedi. Pile bölgesindeki durumda değişiklik olmadığını ifade eden BM Sözcüsü UNFICYP’in durumu yakından izlediğini söyledi. Siddique, “Yol yapımı çalışmaları yeniden başlamadı” diyerek sözlerine son verdi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version