Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kanada Başbakanı’ndan sert çıkış: Sih lider Nijjar’ın öldürülmesinde Hindistan’ın parmağı var

Kanada Başbakanı'ndan sert çıkış: Sih lider Nijjar'ın öldürülmesinde Hindistan'ın parmağı var


– Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Vancouver kentinde 18 Haziran’da suikasta uğrayan Hardeep Singh Nijjar’ın ölümünde Hindistan istihbaratının parmağı olduğuna dair ‘inandırıcı’ delillerin incelenmesine devam edildiğini söyledi. Yeni Delhi ise, söz konusu iddiaları ‘saçma’ diye niteleyerek reddetti. Trudeau dün Avam Kamarası’nda yaptığı ‘acil’ açıklamada, yabancı bir hükümetin Kanada vatandaşının Kanada topraklarında öldürülmesine karışmasının “egemenliğin kabul edilemez bir ihlali” olduğunu söyledi. Sih nüfusunun yoğun olduğu Surrey banliyösündeki Sih tapınağının önünde vurularak öldürülen 45 yaşındaki Nijjar, Sih dininin doğduğu yer olan ve Pakistan’la sınırı bulunan Hindistan’ın kuzeyindeki Pencap eyaletinde bağımsız bir Sih devletinin kurulmasını savunuyordu.

PENCAP DIŞINDA EN YOĞUN SİH NÜFUS KANADA’DA

Hindistan’ın Pencap eyaleti dışındaki en büyük Sih nüfusuna sahip Kanada’da 2021 nüfus sayımına göre yaklaşık 770 bin Sih yaşıyor ve iki ülke arasında bu sebeple yaşanan gerginlik yıllardır sürüyor. Son gelişmelerin ardından her iki ülke de karşılıklı olarak birer diplomatını sınır dışı etti. Hindistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Kanada’nın Yeni Delhi’deki yüksek komiseri ya da büyükelçisi Cameron MacKay’e adı ve mevkisi açıklanmayan bir diplomatın ülkeyi terk etmesi için beş gün süre tanındığı vurgulandı.

‘KANADA’NIN AÇIKLAMALARI SAÇMA VE MAKSATLI’

Açıklamada, “Bu karar, Hindistan hükümetinin Kanadalı diplomatların iç meselelerimize müdahalesi ve Hindistan karşıtı faaliyetlere karışmalarından duyduğu endişeyi yansıtmaktadır” dendi. Bakanlık, “Kanada hükümetini kendi topraklarında faaliyet gösteren tüm Hindistan karşıtı unsurlara karşı hızlı ve etkili yasal işlem başlatmaya çağırıyoruz” dedi ve Hindistan’ın şiddet eylemlerine karıştığı yönündeki iddiaları “tamamen reddederek”, söz konusu açıklamaların “saçma ve maksatlı olduğunu” savundu. Haziran ayında Hindistan, Başbakan Indira Gandhi’nin 1984’te korumaları tarafından öldürülmesini tasvir eden ve Sih ‘ayrılıkçılar’ tarafından şiddetin yüceltilmesi olarak algılanan bir geçit törenine izin verdiği için Kanada’yı eleştirmişti.

İSYAN HAREKETİ KANLI ŞEKİLDE BASTIRILMIŞTI

Hindistan’ın Pencap eyaletinde onlarca yıldır bağımsız bir devletin kurulması için mücadele eden Sihlerin 1980’lerde ve 90’ların başında sürdürdüğü isyan hareketi kanlı bir şekilde bastırılmış, çatışmalarda on binlerce kişi ölmüştü. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version