Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Joe Biden’a görevden alma (impeachment) soruşturması

Joe Biden’a görevden alma (impeachment) soruşturması


ENSAR NUR, TR724 HABER

Amerika Birleşik Devletleri’nde bir görevden alma soruşturması daha gündeme geldi. 2017-2021 arasında başkanlık yapan Donald Trump hakkındaki iki görevden alma süreci henüz akıllardayken şimdi de Joe Biden aleyhine bir soruşturma kapıda.

ABD’de bir “impeachment” soruşturması daha gündeme düştü. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, ABD Başkanı Joe Biden hakkında görevden alma soruşturması başlatılacağını duyurdu.

Joe Biden’ın 2009-2017 yılları arasında Obama’nın başkan yardımcısı olarak görev yaptığı sırada oğlu Hunter Biden’ın babasının konumunu kullanarak Çin ve Ukrayna’da usulsüz antlaşmalar yaptığından şüpheleniliyor.

Durumu ABD Başkanı’nın ailesi etrafındaki bir “yolsuzluk kültürü” olarak adlandıran McCarthy, “Kanıtlar bizi nereye götürürse oraya gideceğiz” ifadelerini kullandı.

TRUMP’IN İNTIKAMI MI ALINIYOR?

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nin araştırması sonunda Biden hakkında görevden alma süreci başlatılsa bile bunun Demokratların çoğunlukta olduğu Senato’dan geçmesi imkânsıza yakın.

Aynı şekilde Donald Trump hakkında 2019 ve 2021’de Temsilciler Meclisi’nin başlattığı prosedür Senato’dan geçmemişti.

O halde özellikle Joe Biden’in oğlu etrafındaki iddialar üzerinden şekillenen ve sonuç alınamayacak bir prosedür için neden kollar sıvandı?

İlk olarak, Kevin McCarthy kendi partisinin içerisindeki daha sağcı isimler tarafından baskı altına alındı. Bu isimler Donald Trump’ın iki kez Temsilciler Meclisi tarafından görevden alınmasına büyük tepki göstermişlerdi.

McCarthy ise görevde kalabilmek ve partisi içerisindeki sesleri dindirmek için bu prosedürü başlatmak durumunda kaldı.

İkinci olarak ise, her ne kadar prosedür bir sonuca varmayacak olsa dahi konunun politik ajandada yer tutması Biden’ı meşgul edecek ve yıpratacak.

GÖREVDEN ALMA (IMPEACHMENT) NASIL İŞLİYOR?

Görevden alma, bir hükümet yetkilisine karşı görevi kötüye kullanmaktan dolayı suçlamada bulunma sürecidir. Bir duruşma yapılabilir ve yetkili görevden alınabilir.

Amerikan Anayasası Kongre’ye federal yetkilileri görevden alma yetkisi veriyor. Bir devlet yetkilisi vatana ihanet, rüşvet ve “diğer ağır suçlar ve kabahatler” nedeniyle görevden alınabiliyor.

Süreç şöyle işliyor:

Temsilciler Meclisi bir yetkiliye karşı suçlamalar getiriyor. Eğer Meclis oy çokluğuyla maddeleri kabul ederse, yetkili görevden alınmış oluyor.
Sonrasında Senato bir görevden alma duruşması düzenliyor. Bir başkan söz konusu olduğunda, duruşmaya ABD Yüksek Mahkemesi başyargıcı başkanlık ediyor.

Yetkili suçlu bulunduğu takdirde görevden alınıyor. Suçlu bulunmazsa, görevine devam edebiliyor.

GEÇMİŞTEKİ GÖREVDEN ALMALAR

ABD Temsilciler Meclisi 60’tan fazla kez görevden alma süreci başlattı. Ancak sadece 21 kez suçlama kabul edilip Senato’ya gitti. Şimdiye kadar sadece üç başkan görevden alınma tehdidiyle yüzleşti.

Andrew Johnson 1868 yılında, Bill Clinton 1998 yılında ve Donald Trump 2019 ve 2021’de Senato tarafından tüm suçlamalardan aklanmalarının ardından görevlerinde kaldılar.

Eski Başkan Richard Nixon ise Kongre’nin 1974 yılında kendisine karşı görevden alma sürecini başlatmasının ardından istifa etmişti.

Günümüze kadar sadece 8 devlet görevlisi impeachment sonucunda suçlu bulundu ve görevden alındı. Bu görevlilerin tamamı federal yargıç pozisyonundaydı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version