Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail polisi Eritrelilerin eylemine gerçek mermiyle müdahale etti: 135 kişi yaralı

İsrail polisi Eritrelilerin eylemine gerçek mermiyle müdahale etti: 135 kişi yaralı


İsrail’in Tel Aviv kentinde Eritreli göçmenlerin protestolarına İsrail polisi gerçek mermiyle müdahale etti. İsrail’in Haaretz gazetesi olaylarda en az 135 kişinin yaralandığını duyurdu. Reuters haber ajansı da İsrailli sağlık yetkililerinin yaklaşık 30 polis memuru da dahil olmak üzere 114’ten fazla kişinin yaralanmalar nedeniyle tedavi edildiğini söyledi. Haaretz, Tel Aviv’deki Ichilov Hastanesi’ne kaldırılan 11 kişinin ateşli silah yaralanmasından tedavi edildiğini duyurdu.

Şiddet olayları, 1961’de Etiyopya’ya karşı Eritre Bağımsızlık Savaşı’nın başlamasının anıldığı 1 Eylül Devrim Günü münasebetiyle Eritre Büyükelçiliği tarafından düzenlenen bir etkinlik sırasında patlak verdi. İsrail’de yaşayan Eritreli yönetim karşıtı yüzlerce sığınmacı, Eritre Büyükelçiliği tarafından düzenlenen etkinliği protesto için sokağa çıktı.

İsrail polisi, ülkelerindeki yönetime karşı Eritre Büyükelçiliği yakınlarında düzenlenen etkinliğin yapıldığı alana yürümek isteyen göstericileri engelledi. Polis bariyerini aşan protestocular, gösterilere engel olan İsrail polisi ile çatıştı. Ayrıca Eritre Günü etkinliğini kutlayan Eritre hükümeti destekçileri ile Cumhurbaşkanı Isaias Afwerki karşıtları arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. İsaias Afwerki, Eritre’nin 1993 yılında bağımsızlığını kazanmasından bu yana ülkeyi yönetiyor.

Olay yerindeki Reuters muhabirleri, İsrail polisinin çatışmaları ayırmak için şok bombaları attığını, bazı protestocuların polise taş attığını ve çöp kutularını ateşe verdiğini söyledi. Sosyal medyada yer alan görüntülerde Eritre hükümeti destekçilerinin hükümet karşıtı protestocuları sopalarla dövdüğü görüldü.

‘KENDİLERİNİ TEHDİT ALTINDA HİSSETTİLER’

İsrail polisi ise “yasa dışı” olarak tanımladığı protestoda gerçek mermiyle müdahaleyi sabundu. İsrail Polisinden yapılan yazılı açıklamada, şiddet eylemlerine dönüşen protestolarda çevredeki mağaza, mülk ve polis araçlarına zarar verildiği söylendi. Açıklamada, olaylar sırasında polis memurlarının, “kendilerini tehlike altında hissetmeleri nedeniyle” protestoculara gerçek mermiyle ateş açtığı öne sürüldü.

İSRAİL’DEKİ AFRİKALI GÖÇMENLER

İsrail İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Göç İdaresi’nin verilerine göre, İsrail’de çoğunluğu Eritre ve Sudan’dan olmak üzere geçici koruma kapsamında yaklaşık 25 bin 500 sığınmacı bulunuyor. Sığınmacıların çoğu 2006-2007’den beri İsrail’de olmalarına ve anavatanlarına dönmeleri halinde karşı karşıya kalacakları tehlike hukuki olarak tanınmasına rağmen İsrail bu kişileri mülteci olarak tanımayı ve mülteci statüsü vermeyi reddediyor. Yapılan binlerce iltica başvurusu işleme alınmazken, bazıları ise uzun yıllardır beklemede.

İsrail’deki Afrikalı sığınmacıların çoğunluğunu Eritreliler oluşturuyor. “Afrika’nın Kuzey Kore’si” olarak nitelenen ve kölelik benzeri koşullarda ömür boyu zorunlu askerlik yaptırılan ülkedeki tehlike ve zulümden kaçtıklarını söylüyorlar. Dünyanın en baskıcı ülkelerinden biri olan Eritre bu yılın başlarında ülke dışındaki hükümet karşıtı protestocuları “sığınmacı pisliği” olarak nitelemişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version