Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Irak sınırında KDP Protestosu


Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Yeşil Sol Parti (YSP) ve bazı STK’lar, Türkiye’nin Kuzey Irak Kürt Bölgesi’nde sürdürdüğü operasyonlara destek vermekle suçladıkları Kürdistan Demokrat Partisi’ni (KDP) protesto etmek amacıyla Şırnak’ta bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe güvenlik güçleri müdahale etti.

Dünden bu yana çağrı yapılan yürüyüş için çok sayıda kişi Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Irak sınırı yakınlarındaki Başverimli Beldesi’nde toplandı. DBP Eş Genel Başkanları Keskin Bayındır ve Saliha Aydeniz ile YSP milletvekillerinin de aralarında bulunduğu grup, ellerinde pankartlarla Habur Sınır kapısına doğru yürüdü. Ancak belde çevresinde güvenlik önlemleri alan askerler, yürüyüşe izin vermedi. Eylemcilerin yürüyüşte ısrar etmesi üzerine güvenlik güçleri müdahale etti. Müdahalede, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.

Kalabalığın taşıdığı pankarta el koymak isteyen askerlerle milletvekilleri arasında gergin anlar yaşandı. Gerginliğin ardından milletvekilleri pankartı geri aldı.

Şırnak

Yürüyüşe izin verilmemesi üzerine basın açıklaması yapıldı. Açıklamada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, eyleme izin verilmemesinin, KDP’yi protesto etmenin önüne geçilmesi olduğunu söyledi. KDP Lideri Mesut Barzani’ye seslenen Aydeniz, “Eğer Kürt kazanımları korunmak isteniyorsa Kürdistan’ın çıkarları ön planda tutulmalıdır ve korunmalıdır. Hakan Fidan’ın Başûr’a gitmesiyle saldırılar nasıl başladı hepimiz gördük. KDP’yi buradan bir kez daha uyarıyoruz. Buradan Mesut Barzani’ye, rolünü ve misyonunu yerine getirme çağrısı yapıyoruz. Birakujî(kardeş katli) istemediklerini söylüyordu. Şuan ki durum birakujî meselesi de değildir. Bu KDP’nin tek taraflı bir tutumudur” dedi.

Şırnak

Konuşma sürerken askerler kalabalığa bir kez daha müdahale etti. Biber gazı ve tazyikli suyla yapılan müdahalenin ardından kalabalık beldenin sokaklarına dağıldı.

Valilikten eylem yasağı

Bu arada Şırnak Valiliği on gün boyunca kentte eylem ve etkinlik yapılmasını yasakladı. Valilikten yapılan açıklamada, Valilik ve Kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinlikler ile kamu kurum ve kuruluşlarının düzenleyeceği programlar haricinde, il merkezi ve ilçelerde yapılacak tüm eylem ve etkinliklerin yasaklandığı duyuruldu.

Exit mobile version