Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İngiltere, Wagner’i terör örgütü ilan etmeye hazırlanıyor

'Bu bir askeri darbe değil' diyen Wagner lideri Prigojin'in amacı ne?


İngiliz hükümeti, Rusya’daki paralı asker şirketi Wagner’i “terör örgütü” ilan etmeye hazırlanıyor. Parlamento’ya sunulması beklenen yasa tasarısı, Wagner’in varlıklarına el koymaya da imkan tanıyacak.

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, Wagner’in “vahşi ve yıkıcı” olduğunu söyleyerek “Wagner Putin Rusyası’nın bir askeri aracı. Afrika ve Ukrayna’daki faaliyetleri küresel güvenliğe bir tehdit. Şirketin istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri yalnızca Kremlin’in siyasi çıkarlarına hizmet ediyor” dedi.

DESTEKÇİLERİNE 14 YILA KADAR HAPİS CEZASI VERİLEBİLİR

Yasanın İngiltere Parlamentosu’ndan geçmesinin ardından resmen terör örgütü ilan edilmesi halinde 2000 tarihli Terör Yasası kapsamında Wagner destekçilerine 14 yıla kadar hapis cezası veya 5 bin sterline (yaklaşık 168 bin Türk Lirası) kadar para cezası verilebilecek ayrıca mal varlıklarını dondurma veya el koyma gibi tedbirler uygulanabilecek. Kararla Wagner’e ve toplantılarına katılmak, desteklemek, kamuya açık alanlarda Wagner’i temsil eden armalar, logolar ve bayraklar taşımak da suç teşkil edecek.

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi de bir süredir Wagner’in “terör örgütü” ilan edilmesini talep ediyordu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı Wagner’e karşı çeşitli yaptırımlar uygulamış, şirket yöneticilerinin varlıklarının dondurulmasına karar vermişti.

Wagner, Rusya’nın Ukrayna’ya savaşının yanı sıra Suriye ve Libya ile Mali gibi Afrika ülkelerinde de kritik roller oynadı. Wagner savaşçılarına, cinayet ve işkence gibi isuçlamalar yöneltildi. Temmuz’da İngiltere Wagner’in Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde işkence ve infazlardan sorumlu olduğunu duyurmuştu. Grubun geleceği, Haziran ayrında Rusya silahlı kuvvetlerine karşı başarısız isyanlarının ardından belirsizliğe düşmüştü. Şirketin kurucusu Yevgeniy Prigojin 23 Ağustos’ta bindiği uçağın düşmesi sonucu şüpheli şekilde ölmüştü. (AA, BBC TÜRKÇE)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version