Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İngiltere parlamentosunda Çinli casus skandalı

İngiltere parlamentosunda Çinli casus skandalı


TR724 HABER | YASİR ŞİMŞEK

Londra polisi, iki kişinin Çin Komünist Devleti casusu oldukları iddialarıyla tutuklandıklarını ve ekim ayı başına kadar polis kefaletiyle serbest bırakıldıklarını açıkladı. İddiaya göre, şüphelilerden biri parlamentoda araştırmacı pozisyonunda çalışan bir araştırmacı ve önemli pozisyonlardaki parlamenterlerle sıkı ilişkileri var.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, geçtiğimiz günlerde Hindistan’da gerçekleşen G20 zirvesinde Çin Başbakanı Li Qiang ile görüşme gerçekleştirmişti. Görüşmenin içeriği ile alakalı konuşan Sunak, parlamenter demokrasilerine olan müdahaleden ileri gelen endişelerini dile getirdiğini, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Öte yandan casus araştırmacı, masum olduğunu savundu. Çinli yetkililer iddiaları yalanlayıp, İngiltere’de gerçekleşen Çin muhalifi siyasi manipülasyonların durdurulmasını talep etti.

GÜVENLİK BAKANI İLE İLİŞKİLERİ TARTIŞILIYOR

Başbakan Rishi Sunak’ın lideri olduğu Konservatif Parti’de, İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın da dahil olduğu birçok isim Çin’in bir tehdit olarak açıklanmasını istiyor. Sunak, bu yılın başlarında Çin’i bir tehdit olarak açıklamaktan kaçınmış, ilişkileri zayıflatmanın mantıklı bir hamle olmayacağını ifade etmişti. Bu açıklamalar parti içerisinde de tepki ile karşılanmıştı.

Casusluktan yargılanan araştırmacının, Konservatif Parti’den Dış İlişkiler Seçim Komite Başkanı Alicia Kearns ve selefi şimdiki Güvenlik Bakanı Tom Tugendhat ile sıkı ilişkilerinin olduğu ileri sürüldü. Şüphelinin parlamento binalarına tam erişimi olduğu belirtildi.

Geçen yıl İngiliz istihbarat teşkilatı, parlamentoyu Çinli bir başka casus ile ilgili uyarmış, İşçi Partisi’nden bir yetkiliye, 500 bin pound değerinde meblağı bağışladığı açıklanmıştı. Avustralya ve Kanada gibi ülkelerde de Çinli casuslar tespit edilmiş, Komünist Çin Devleti iddiaları yalanlamıştı.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLER DÜZELTİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Son yıllarda insan hakları ihlalleri, casusluk iddiaları, eski İngiliz kolonisi Hong Kong üzerindeki Çin baskısı ve ekonomik problemlerden dolayı iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmiş, son aylarda ilişkiler tekrar inşa edilmeye çalışılıyordu. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, 2 hafta önce Pekin’e ziyarete gitmiş, Çin ile olan ilişkilerin gelişmesi gerektiğini ve ilişkilerde kopukluğun İngiltere için de iyi olmayacağına temas etmişti. Son yaşanan casusluk skandalından sonra ilişkilerin nasıl ilerleyeceği merak konusu.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version