Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İHD: Kayıplar için adalet aramaktan vazgeçmeyeceğiz


HABER MERKEZİ – AYM kararına rağmen Galatasaray Meydanı’na girmeleri engellenen Cumartesi Anneleri için açıklama yapan İHD, “Kayıplar için adalet aramaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi. 

 

Gözaltında kaybedilen ve katledilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta İstanbul Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği “ihlal” kararına rağmen 24 haftadır engellenmesi birçok kentte protesto edildi. Kentlerde yapılan açıklamalarda Cumartesi Anneleri’ne destek verip, failleri sormaya devam edileceği mesajı verildi. 

 

ADANA 

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, Cumartesi Anneleri’ne destek vermek amacıyla dernek binaları önünde basın açıklaması yaptı. “Hakikat ve adalet arayışının mekanı, Galatasaray Meydanı Cumartesi Anneleri’nindir” pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada ortak basın metnini İHD Adana Şube Yönetim Kurulu üyesi Hasan Karabulut okudu. Abdulmecit Baskın ve tüm kayıpların akıbetini soran Karabulut, “Kaç yıl geçerse geçsin; Abdülmecit Baskın için, tüm kayıplarımız için, adalet istemekten ve devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

 

Açıklama alkışlarla son buldu.

 

MERSİN

 

İHD, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Mersin Şubeleri, Özgür Çocuk Parkı’nda Cumartesi Anneleri’ne destek vermek amacıyla basın açıklaması yaptı. “Cumartesi Anneleri yanlız değildir” pankartı açılan açıklamaya Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, HDP Mersin İl Örgütü’nün yanı sıra çok sayıda kurum temsilcisi destek verdi.

 

Kitle adına açıklamayı İHD Mersin Şube Başkanı Gazi İnci okudu.

 

WAN 

 

İHD Wan Şubesi’nin Cumartesi Anneleri’ne destek amacıyla binaları önünde yapmak istedikleri basın açıklaması Van Valiliği’nin aldığı iki günlük yasaklama kararı nedeniyle engellendi.  Polisin bina girişine barikat kurması nedeniyle basın açıklaması binanın kapı eşiğinde yapıldı. İHD Wan Şube Başkanı Fırat Durmaz, Valilik kararına tepki gösterdi. Açıklama katılanlar sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atarken, vali hakkında suç duyurusu yapılacağı belirtildi. 

 

RIHA  

 

İHD Riha Şubesi de şube binasında basın toplantısı gerçekleştirdi.  Toplantının yapıldığı salona “Kayıplarımızı aramaktan, Galatasaray Meydanı’ndan ve adalet talebimizden vazgeçmiyoruz” yazılı pankart asıldı. Toplantıya İHD yöneticilerinin yanı sıra Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şube yöneticileri katıldı. Toplantıda konuşan İHD Riha Şube Yöneticisi Nahide Polat Aslan, 4 Ekim 1993 yılında gözaltına alındıktan sonra katledilen 3 çocuk babası 41 yaşındaki Abdülmecit Baskın’ın dava dosyasının 14 Eylül’de zaman aşımına uğradığını hatırlatarak, Baskın’ın gözaltına alındıktan sonra katledilme sürecini anlattı. Polat, Baskın ve tüm faili kayıplar için adalet aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirtti.

 

İZMİR

 

İHD İzmir Şubesi de, Cumartesi Anneleri’ne destek amacıyla Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada, “Kayıplar belli failler nerede” ve “Kayıplar vicdandır, sahip çık” pankartları açıldı. İHD genel merkezinin hazırladığı ve birçok ilde okunan ortak metni İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gümüş okudu. 

Açıklama, yapılan oturma eyleminin ardından alkışlarla son buldu. 

 

ŞIRNEX 

 

İHD Şirnex Şubesi, Şirnex KESK binasının önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Yeşil Sol Parti İl Örgütü ile Şirnex Milletvekili Zeki İrmez, TJA aktivistleri ile çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. Açıklamada “Hukuk kurallarına dayanan meşru taleplerimizde ısrar edeceğiz, Galatasaray Meydanı Cumartesi Annelerindir, kayıplar bulunsun failler yargılansın” pankartı açıldı. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version