Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İHD: Galatasaray Meydanı Cumartesi Anneleri’ne açılsın


HABER MERKEZİ – Her hafta Galatasaray Meydanı’na yürümek isteyen Cumartesi Anneleri’nin gözaltına alınmasına tepki gösteren İHD, AYM’nin “ihlal” kararına uymayan İstanbul Valiliği’nin suç işlediğini belirtti.  

 

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı’na yürümek isteyen Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği “ihlal” kararına rağmen engellenmeleri birçok kentte protesto edildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) öncülüğünde yapılan Cumartesi Anneleri ile dayanışma eylemlerinde, Galatasaray Meydanı’nın kayıp yakınlarına açılması istendi. 

 

İZMİR

 

İHD İzmir Şubesi, Konak eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri destek verdi. Açıklamada, “Kayıplar belli failler nerede” ve “Kayıplar vicdandır, sahip çık” pankartları açıldı. İHD genel merkezinin hazırladığı ve birçok ilde okunan ortak metni İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gümüş okudu. Açıklama, yapılan oturma eyleminin ardından alkışlarla son buldu.  

  

WAN

 

İHD Wan Şubesi’nin yapmak istediği basın açıklamasına,  Van Valiliği’nin aldığı 2 günlük “eylem ve etkinlik yasağı” gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Polisin dernek binası girişinde barikat kurması nedeniyle yurttaşlar, binanın girişinde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını İHD Wan Şube Yöneticisi Behice Erbağa yaptı. Yasaklama kararına tepki gösteren Erbağa, ne olursa olsun eylemlere devam edeceklerini söyledi. Basın açıklamasında valiliğin yasağı alkış ve sloganlarla protesto edildi. 

 

ADANA 

 

İHD Adana Şubesi, dernek binasında basın toplantısı yaptı. Toplantıya çok sayıda kişi katılırken basın metnini İHD Adana Şube Başkanı Avukat Yakup Ataş okudu. Galatasaray Meydanı’nın Cumartesi Anneleri’ne açılmasını isteyen Ataş, bunun Anayasal hak olduğunu söyledi. 

 

“Türkiye’nin anayasal normlarına ve uluslararası hukuk kurallarına dayanan meşru taleplerimizde ısrar edeceğiz” diyen Ataş, Adana Valiliği’nin ve Adana Emniyeti’nin en temel haklarını keyfi olarak engellendiğini ifade etti. Ataş, açıklamanın dışarıda yapılması durumunda polisin; valilik sitesinde herhangi bir yasaklama kararı olmadan etkinliklerini yasakladığını ve bu yasağın ise kendilerine “özel” olarak yapıldığını niteledi.

 

MERSİN

 

İHD, ÖHD, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Mersin şubeleri, Özgür Çocuk Parkı’nda Cumartesi Anneleri’ne destek vermek amacıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, HDP Mersin il yöneticileri ve çok sayıda kurum temsilcisi destek verdi.

 

ŞIRNEX

 

İHD Şirnex Şubesi, Silopiya ilçesinde bulunan Engelsiz Park’ta yapılan basın açıklamasına Yeşil Sol Parti Şirnex Milletvekili Ayşegül Doğan, Yeşil Sol Parti Silopiya İlçe Örgütü, Barış Anneleri, DİSK üyeleri ve kayıp yakınları katıldı. Açıklamada, “Hukuk kurallarına dayanan meşru taleplerimizde ısrar edeceğiz: Galatasaray Meydanı Cumartesi Anneleri’nindir kayıplar bulunsun, failler yargılansın” pankartı açıldı. 

 

Açıklamada basın metni İHD Şube Eşbaşkanı Haşim Toğurlu tarafından okundu. Toğurlu, İstanbul Valiliği’nin suç işlediğini ifade ederek, İçişleri Bakanlığı’nı verdiği sözün gereklerini yerine getirmeye çağırdı. Toğurlu, “961. haftamızda polisin 10 gün önce hükmü bitmiş bir yasaklama kararını devreye sokarak gözaltı işlemi yapması, yani bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde kullanması suç değil midir? Anayasal haklarını kullanmak isteyen yurttaşların ortada hiçbir hukuki gerekçe olmadan darp edilerek, ters kelepçe takılarak gözaltına alınmaları, masumiyet karineleri çiğnenerek suçlu gibi teşhir edilmeleri normal bir durum mudur?” sözleriyle tepki gösterdi. 

 

Ardından kayıp yakınları adına 25 Ocak 2001’de gözaltında kaybettirilen Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) İlçe Başkanı Serdar Tanış’ın kardeşi Hekim Tanış konuştu. Tanış, failler hesap verene kadar mücadele edeceklerini ifade etti.

 

Basın açıklaması “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” sloganları ile son buldu.

 

RIHA

 

Riha Emek ve Demokrasi Platformu, Cumartesi Anneleri’ne destek için basın açıklaması yaptı. Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde yapılan açıklamaya, platform birleşenlerinin yanı sıra HDP, DBP ve Yeşil Sol Parti Riha temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada, “Kayıplarımızı aramaktan, Galatasaray Meydanı’ndan ve adalet talebimizden vazgeçmeyeceğiz” pankartı açıldı. Açıklama yapan platform dönem sözcüsü Kemal Yüksekkaya, Cumartesi Annelerinin işkence ile gözaltına alınmasına tepki göstererek, her hafta Cumartesi Anneleri ile dayanışma içinde olacaklarını belirtti. Açıklama sonrası kitle dayanışma amacıyla oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylem alkış ve “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek” sloganları ile son buldu.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version