Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hrant Dink davası: Tutuklu tek sanık Sağlam tahliye edildi


İSTANBUL – Hrant Dink cinayetinde 11 azmettirici ve emniyet görevlisinin yargılandığı davada, tutuklu tek sanık olan dönemin Trabzon TEM şube müdürlüğü görevlisi Adem Sağlam tahliye edildi.

Genel Yayın Yönetmeni olduğu Agos gazetesi önünde 19 Ocak 2007 tarihinde katledilen Hrant Dink cinayetinde 11 azmettirici ve emniyet görevlisinin “anayasayı ihlal” ve “örgüt adına suç işleme” suçlaması ile  yargılandığı yeni davanın ikinci duruşması İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya, azmettiriciler Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, emniyet müdürleri Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer ile dönemin Trabzon TEM şube müdürlüğü görevlisi Adem Sağlam, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Adem Sağlam tutuklu olarak cezaevinde bulunurken, diğer sanıklar hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor.

Duruşmada cinayetin tasarlandığı Trabzon’da o dönem emniyet müdürü olan, cinayetin işlendiği sırada da Emniyet İstihbarat Daire Başkanı olan Ramazan Akyürek ilk sözü aldı. Akyürek, Mart 2021’de ana davada “tasarlayarak kasten adam öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “resmi belgeyi yok etmek” suçundan ise 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Savunmasında, İstanbul Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğü, kendisinden sonra görev alan Trabzon emniyet görevlilerini ve Trabzon jandarmasını suçladı. İstanbul emniyetini Dink’in öldürülmeden önce somut tehditle ilgili olarak uyarılmasına karşı önlem almamakla suçlayan Akyürek, “İstanbul emniyeti konuyla ilgili bilgilendirilmiş olmasına karşın Dink için koruma önlemi almamıştır. Bilgiyi cinayetten 11 ay önce almışlardır. İstihbarat daire başkanı olduğum süreçte Ermeni vatandaşlarla ilgili önlem alınması için Trabzon ve İstanbul da dahil olmak üzere 81 ile resmi yazı yazılmıştır. Cinayetin işlenmesini bekleyen istanbul istihbarat şube müdürü Ahmet İlhan Güler, yardımcısı Bülent Köksal ve emniyet müdürü Celalettin Cerrah’tır” diye belirtti.

‘ÖLDÜRÜLECEĞİNİ JANDARMADA BİLMEYEN YOKTU’

Akyürek, cinayetten önce Yasin Hayal’in İstanbul’a gelip Ümraniye’de kalmasının da İstanbul emniyetinin takibinde olduğunu belirtti. Akyürek, Trabzon jandarmasının da cinayetin tasarı aşamasından haberdar olduğunu sözlerine ekleyerek, “Trabzon jandarmada Dink’in öldürüleceği bilgisine sahip olmayan yoktur. Cinayet tarihine kadar bu durumu adli ve idari makamlara iletmemişlerdir. Trabzon jandarma istihbarat şube müdürü Metin Yıldız, cinayetle ilgili raporu cinayetten hemen sonra elde edilmiş gibi oluşturmuştur. Jandarma vereceği yalan bilgiyle ilgili bilgilendirilmiştir. Söyleyecekleri alay komutanı Ali Öz tarafından denetimden geçirilmiştir. Şu an Ali Öz evinde, Metin Yıldız görevde, ben de hapisteyim” ifadelerine yer verdi.

Akyürek, şu ifadelerde bulundu:“Emniyet müdürü Reşat Altay, emniyet istihbarat şube müdürleri Faruk Sarı ve Engin Dinç ile istihbarat şube görevlisi Ercan Demir’in ifadelerine göre, Erhan Tuncel cinayetten altı ay öncesinden itibaren sağlıklı bilgi getirmemeye başlamıştır. Buna karşın bu kişiler hakkında beraat kararı verilmiştir.”

NEDEN ÖNLEM ALINMADIĞI SORULDU

Mahkeme başkanı, Akyürek’e Erhan Tuncel’in yardımcı istihbarat elemanı olarak işe alınmasını sağladığını, istihbarat daire başkanı olarak da bu görevi sonlandıran kişi olduğunu hatırlattı.  Mahkeme başkanı ayrıca daire başkanıyken cinayetle ilgili istihbarat raporu önüne geldiğinde neden önlem almadığını sordu. Akyürek de “Trabzon bunun Hrant Dink’le ilgili olduğunu yazmamış, bunu bilsem Yasin Hayal ismi bana bir şey hatırlatırdı. Ne Hayal’in ne de Dink’in ismi geçiyordu bu istihbarat raporunda” şeklinde yanıtladı.

MİT’TEN TOPLANTILARA GELEN BAŞLIKLAR

Dink ailesi avukatlarından Hülya Deveci, dönemin Trabzon TEM şube müdürlüğü görevlisi Adem Sağlam’a soru sordu. Deveci, il emniyet asayiş toplantılarının ne şekilde düzenlendiğini sordu. Sağlam, aylık olarak yapılan bu toplantılara MİT ve il emniyetten gelen başlıkların da yollandığını söyledi. Bu toplantının tutanağının ilgili birimlere yollandığını aktardı. Sağlam, tahliyesini talep etti.

‘CEZAEVİNDEN ÇIKARIP EYLEM Mİ YAPTIRACAKLAR?’

Duruşmanın sonunda Erhan Tuncel, söz alarak Yasin Hayal’in kendisinden az ceza aldığını hatırlatarak “Bu bir kurgu mu? Yoksa Yasin’i cezaevinden çıkarıp eylem mi yaptıracaklar” diye sordu.

TUTUKLU TEK SANIĞA TAHLİYE

Mahkeme, diğer sanıkların savunmasının bir sonraki duruşma alınacağına karar vererek, firari emniyet görevlileri Faruk Sarı ve Yahya Öztürk hakkındaki yakalama kararlarının devamına  ve tutuklu sanık Adem Sağlam’ı yurt dışı çıkış yasağı ve karakola imza şartıyla tahliye etti. Bir sonraki duruşma 6 Aralık saat 10.00’a ertelendi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version