Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Güney Koreli muhalefet lideri 24 günlük açlık grevini sonlandırdı

Güney Koreli muhalefet lideri 24 günlük açlık grevini sonlandırdı


Güney Kore’de muhalefetteki Kore Demokratik Partisi’nin lideri Lee Jae-myung, parlamentonun savcıların rüşvet iddiasıyla hakkında muhtemel tutuklama emri çıkarmasına izin vermesinden iki gün sonra 24 gün sürren açlık grevine son verdiğini söyledi. Bir parti sözcüsü gazetecilere yaptığı açıklamada, Kore Demokratik Partisi lideri Lee’nin şimdilik hastanede yatarken mahkemeye katılımı da içeren bir programı sürdüreceğini söyledi. Ulusal Meclis 21 Eylül’de hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle Lee’nin dokunulmazlığının kaldırılması yönünde verilen önergeyi kabul etmişti.

Açlık grevine 31 Ağustos’ta başlayan Lee, diğer nedenlerin yanı sıra hükümetin ekonomiyi kötü yönetmesini, medya özgürlüğüne yönelik tehditleri ve Japonya’nın enkaz halindeki Fukuşima nükleer santralinden atık su salmasına karşı çıkılmamasını gerekçe göstermişti.

RÜŞVETLE SUÇLANIYOR

Savcılar bu ay bir kalkınma projesiyle ilgili rüşvet iddiaları üzerine yürütülen soruşturma kapsamında Lee hakkında yakalama emri çıkarılmasını talep etmişti. Dokunulmazlığı kaldırılan Lee’nin hakkında tutuklama emri çıkarılıp çıkarılmayacağına karar verilmesi için Seul Bölge Mahkemesinde duruşma yapılacak.

Savcılar Lee’yi Gyeonggi Eyaleti valisi olduğu dönemde bir şirketten Kuzey Kore’ye yasadışı olarak 8 milyon dolar transfer etmesini istemekle suçluyor. Lee ayrıca Seongnam Belediye Başkanı olduğu dönemde bir belediye kalkınma şirketinin 20 milyar won (15 milyon dolar) zarar etmesi nedeniyle görevini ihlal etmekle de suçlanıyor.

Geçen yıl Güney Kore’deki devlet başkanlığı seçimlerini muhafazakar Yoon Suk Yeol’a karşı kaybeden Lee ise suçlamaları “kurgu” ve “siyasi komplo” olarak nitelendirerek reddediyor. Güney Kore’de Nisan ayında parlamento seçimleri yapılacak. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version