Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Göreve gelen ilk eski komünistti: İtalya’nın eski cumhurbaşkanı Napolitano 98 yaşında öldü

Göreve gelen ilk eski komünistti: İtalya'nın eski cumhurbaşkanı Napolitano 98 yaşında öldü


İtalya’nın eski cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano 98 yaşında öldü.Parti reformcusu, başkan olan ilk eski komünist ve bu göreve yeniden seçilen ilk kişi olan Giorgio Napolitano 2006-2015 yıllarında Cumhurbaşkanlığı yapmıştı. Durumu son günlerde kötüleşen Napolitano bir süredir tedavi gördüğü başkent Roma’daki klinikte dün akşam saatlerinde yaşamını yitirdi.

Napolitano’nun vefatı ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, yayınladığı taziye mesajında, “Ölümü beni derinden üzüyor, Cumhuriyet’in şükran duygularını sunuyorum” ifadesini kullandı. Mattarella, selefini selamlarken Napolitano’nun hayatının “dramları, karmaşıklığı, hedefleri ve umutlarıyla 20’inci yüzyılın ikinci yarısında İtalya’nın tarihinin büyük bir bölümünü yansıttığını” söyledi.

Başbakan Giorgia Meloni de İtalyan hükümeti adına Napolitano’nun ailesine başsağlığı diledi. Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus da “İtalya için kritik zamanlarda doğru ve önemli seçimler yapan kişi” olarak tanımladığı Napolitano’nun ölüm haberini derin üzüntüyle öğrendiğini belirtti.

SİYASETE KOMÜNİST PARTİ İLE ATILDI

1925 yılında Napoli’de doğan Napolitano, siyasete gençlik yıllarında İtalyan Komünist Partisi ile atılmış ve kısa sürede partinin üst düzey isimleri arasına girmişti. Napolitano, uzun süredir batıdaki en büyük komünist partinin önde gelen bir üyesi olarak, parti ortodoksluğundan sık sık uzaklaşan pozisyonları savunmuştu. Komünist Parti’nin izolasyonunu sona erdirmek için İtalyan ve Avrupalı sosyalistlerle diyalog arayışına girdi ve Avrupa entegrasyonunun ilk destekçilerinden biri oldu. Torino’da yayınlanan La Stampa gazetesi bir keresinde Napolitano için şöyle yazmıştı: “Partinin şimdiye kadar bünyesine kattığı en az komünist olan komünistti.” 1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonra Napolitano, partisinin adını değiştirmesine ve orak-çekiç sembolünü bırakmasına yol açacak olan reform yolunun en sadık destekçileri arasındaydı.

SOL DEMOKRAT PARTİ’YE KATILMIŞTI

1992 yılında Komünist Partisi’nin kendini feshetmesi sonrası Sol Demokrat Partiye katılan Napolitano 1953-1963 ve 1968-1996 olmak üzere farklı dönemlerde birkaç kez parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi’ne milletvekili seçilerek görev yaptı. 1992-1994 yıllarında da Temsilciler Meclisi Başkanlığı yapmıştı. 1996 yılında Romano Prodi liderliğinde kurulan sol koalisyon hükümetinde İçişleri Bakanı olarak görev yapan Napolitano, bu görevde 1998 yılına kadar kalmıştı. 2005 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi tarafından “hayat boyu Senatör” ilan edilerek, parlamentonun üst kanadı Senato’nun doğal üyesi olmuştu.

2006 yılında 2. Romano Prodi hükümetinin aday göstermesi ve sol partilerin desteğiyle Napolitano, İtalya Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı seçilmişti. Napolitano, cumhurbaşkanlığında 7 yıllık görev süresini 2013 yılında doldurduğunda İtalya, ciddi mali borç krizi ve seçimlerin ardından hükümet kurulamadığı için siyasi kriz içinde bulunuyordu. Siyasi krizin bir de cumhurbaşkanlığı seçimiyle derinleşmemesi için sağ ve sol partilerin hep birlikte aday göstermesiyle Napolitano, 2013 yılında bir kez daha cumhurbaşkanı seçilmişti. Böylece, Napolitano 1946 yılından bu yana Cumhuriyet ile yönetilen İtalya’da bu göreve ikinci kez seçilen ilk isim olarak tarihe geçmişti. Napolitano, 2014 yılında ülkede siyasi istikrarın sağlanmasıyla 2015’in başında cumhurbaşkanlığından istifa etmiş ve ikinci 7 yıllık dönemini tamamlamadan görevinden ayrılmıştı. Napolitano’nun istifasıyla boşalan cumhurbaşkanlığına, o dönem Anayasa Mahkemesi yargıçlarından olan Sergio Mattarella seçilmişti. Mattarella da Napolitano gibi 7 yıllık cumhurbaşkanlığının ilk döneminden sonra 2022’de bu göreve ikinci kez seçilmişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version