Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Görev tamam: Hindistan, Ay’da gezinen uzay aracını ‘uyku moduna’ aldı

Görev tamam: Hindistan, Ay'da gezinen uzay aracını 'uyku moduna' aldı


– Hindistan Uzay Ajansı, Ay’ın güney kutbuna ulaşan ilk araç olan Ay gezgininin, deneyler yapmak üzere iki haftalık görevini tamamlamasının ardından kapatıldığını açıkladı.

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü’nün (ISRO), dün geç saatlerde X’te yaptığı açıklamada, Chandrayaan-3 uzay aracındaki Pragyan gezgininin “Uyku moduna ayarlandığını” ancak pillerinin şarj edildiğini ve alıcısının açık olduğu belirtildi. ISRO, “Başka bir dizi görev için başarılı bir uyanış umuyoruz!” ifadelerini kullandı ve “Aksi takdirde, Hindistan’ın ay elçisi olarak sonsuza kadar orada kalacak” diye ekledi. Uzay Ajansı, Ay’daki gezginin 100 metreden fazla yol kat ederek sülfür, demir, oksijen ve diğer elementlerin varlığını doğruladığını söyledi.

14 TEMMUZ’DA UZAYA GÖNDERİLMİŞTİ

Hindistan’ın Chandrayaan-3 misyonu 2019’da güney kutbunun yakınına inme girişiminin başarısız olması ve Ay yüzeyine çakılmasının ardından gerçekleşen üçüncü görev. Bir yörünge aracı, bir iniş aracı ve bir gezginden oluşan uzay aracı 14 Temmuz’da Hindistan’ın güneyindeki Sriharikota uzay merkezinden fırlatılmıştı.

2008’DE AY YÜZEYİNDE SU MOLEKÜLLERİ KEŞFEDİLMİŞTİ

Ülkenin 2008’deki ilk Ay görevi olan Chandrayaan-1, yüzeyde su moleküllerinin varlığını keşfetmiş ve Ay’ın gündüzleri bir atmosfere sahip olduğunu ortaya koymuştu. Yumuşak inişte başarısız olmasına rağmen Chandrayaan-2 tümüyle başarısız olmadı. Chandrayaan-2’yi yörüngeye taşıyan araç bugün bile Ay’ın etrafında dönmeye devam ediyor ve Vikram iniş aracının analiz için Dünya’ya görüntü ve veri göndermesine yardımcı oluyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version