Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘General Mahşer’, Wagner isyanı sonrası ilk kez görüntülendi

'General Mahşer', Wagner isyanı sonrası ilk kez görüntülendi


Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu’nun ölen lideri Yevgeniy Prigojin’in müttefiki olarak kabul edilen ve Wagner savaşçılarının Haziran ayında Rusya’daki kısa isyanından bu yana kamuoyunda görülmeyen Rus general Sergey Surovikin’i gösteren bir fotoğraf ortaya çıktı.

Rus gazeteci Kseniya Sobçak, Telegram hesabından fotoğrafı dün paylaşarak “General Sergey Surovikin dışarıda. Canlı, sağlıklı, evinde, ailesiyle birlikte ve Moskova’da” dedi. Bağımsız kaynaklarca doğrulanmayan fotoğrafta güneş gözlüklü ve şapkalı bir adam, Surovikin’in eşi Anna’ya benzeyen bir kadının yanında yürüyordu. ABD merkezli New York Times’ın haberine göre, adı açıklanmayan ABD’li yetkililer Surovikin’in serbest bırakıldığını ancak hareketlerinin kısıtlanıp kısıtlanmadığının net olmadığını söyledi.

Önde gelen bağımsız Rus gazeteci Aleksey Venediktov tarafından Telegram kanalında yayınlanan ikinci bir paylaşımda da “General Surovikin evinde ailesiyle birlikte. İzinli ve Savunma Bakanlığı’nın hizmetinde” ifadeleri yer aldı.

Surovikin en son Wagner’in isyanı sırasında kamuoyunda görülmüş ve paralı askerlere isyanı durdurmaları çağrısında bulunduğu bir videoda yer almıştı. O sırada gözaltına alınıp alınmadığı belli değildi. Surovikin’in ev hapsine alındığı, sorgulandığı ve hatta kötü şöhretli Lefortovo cezaevine konulduğu öne sürülmüştü. Prigojin’in Rusya Savunma Bakanlığı’nda Wagner milislerinin müttefiki olarak görülen Surovikin’e kamuoyu önünde verdiği destek, onun ya da diğer üst düzey komutanların isyana yardım edip etmediği ya da en azından Prigojin’in planları hakkında önceden bilgi sahibi olup olmadığı sorularını gündeme getirmişti.

Rusya’nın Suriye’deki iç savaşa askeri müdahalesi sırasında bazı kesimlerce acımasız taktikleri nedeniyle “General Armageddon” (General Mahşer) olarak anılan Surovikin, ekim 2022’den ocak 2023’e kadar Moskova’nın Ukrayna’daki harekatını yönetmişti. Geçen ay ise Wagner’in Haziran ayındaki başarısız isyanından sonra Rus hava-uzay kuvvetleri komutanlığın görevinden alındığı açıklanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version