Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gazeteci Rojin Altay’a 1 yıl 3 ay hapis cezası


İSTANBUL – Yeni Yaşam gazetesi çalışanı Rojin Altay’ın yargılandığı davada, sanal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 28 Ocak 2022 tarihinde gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Yeni Yaşam gazetesi çalışanı Rojin Altay hakkında “Örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması İstanbul 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, Altay katılmazken, avukatı Özcan Kılıç hazır bulundu. 

 

Duruşmada ilk olarak söz alan iddia makamı, tevsi tahkikat taleplerinin olmadığını belirterek, esas hakkındaki mütalaanın hazır olduğunu kaydetti. Daha sonra mütalaa mahkemeye sunuldu.

 

MÜTALAA HAZIRLANDI 

 

Mütalaada ise, sanal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek Altay’ın cezalandırılması istendi. Paris’te katledilen Kürt siyasetçi Sakine Cansız’ın “Direniş hayattır” ifadesinin bulunduğu fotoğrafı retweetlemesi suçlaması konusu yapılan mütalaada, Altay’ın bu paylaşımla “Örgüt propagandası” yaptığı iddia edilerek, TMK 53/1 (Hapis Cezası Mahkumiyetin Sonucunda Belli Haklardan Yoksun Bırakma) kapsamında cezalandırılması istendi.

 

ZAMAN AŞIMI VURGSU

 

Duruşmada, daha sonra Altay’ın avukatı Kılıç’a esasa ilişkin savunması soruldu. Müvekkili hakkında devam eden soruşturmanın olduğunu ve tefrik edildiğini belirten Kılıç, “Örgüt üyeliği kapsamında bir dosyası var. Sosyal medya paylaşımı dosyadan tefrik edildi. Ancak bu eylem, o dosyada delil olarak kabul edildi. O dosya da buraya aktarıldı. Burada usulü bir hata olduğunu düşünüyoruz. Bu şekilde paylaşımı üzerinden suçlama olması basın kanununa uygun değil. Ayrıca zaman aşımı söz konusu” diyerek beraat talebinde bulundu.

 

1 YIL 3 AY CEZA 

 

Kararını açıklayan mahkeme, Altay’a “Örgüt propagandası” iddiasından alt sınırdan 1 yıl hapis cezası verdi, daha sonra ise “suçun” sanal medya üzerinden işlendiği gerekçesiyle cezayı 1 yıl 6 aya çıkardı. Son olarak “iyi hal” indirimi uygulayan mahkeme, cezayı 1 yıl 3 aya indirerek, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version