Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gabon’da geçiş hükümetinin başbakanı: Seçimler iki ayda yapılmalı

Gabon'da geçiş hükümetinin başbakanı: Seçimler iki ayda yapılmalı


30 Ağustos’ta askeri darbenin olduğu Orta Afrika ülkesi Gabon’un yeni başbakanı BBC’ye yaptığı açıklamada, darbenin ardından ülkenin önümüzdeki iki yıl içinde yeni seçimlere gitmesi gerektiğini söyledi.

Devlet Başkanı Ali Bongo’yu deviren cunta, “özgür ve adil bir seçim” sözü vermiş ancak bir takvim belirlememişti. Cuntanın “geçiş hükümetinin başbakanı” olarak atandığı Raymond Ndong Sima, BBC’nin Newshour programında yaptığı açıklamada “Yayınladığım bir belgede bunun iki yıl içinde yapılması gerektiğini söyledim” dedi. Sima, gelecek günlerde bir takvime karar verileceğini söyledi.

’50 YILI AŞKIN SÜREDİR HÜKÜM SÜREN BİR AİLENİN ETKİSİNİ HEMEN SONA ERDİREMEZSİNİZ’

Gabon’un önceki rejimden uzaklaşmasının zaman alacağını söyleyen Sima “50 yılı aşkın bir süredir hüküm süren bir ailenin siyasi etkisini bir günde sona erdiremezsiniz çünkü dolaylı etki ve doğrudan etki vardır” dedi. İki seçimde Bongo’ya karşı aday olmadan önce bir zamanlar görevinden alınan Ali Bongo’nun altında görev yapan yeni başbakan, Gabon’un eski cumhurbaşkanına karşı yasal bir dava açmayı ise reddetti. Yolsuzluk iddiaları nedeniyle yargılanması yönünde çağrılar yapılan Bongo hakkında Sim “Bence insanlar için ilginç olan davanın açılmaması. Şu anda bir dava açmanın uygun olacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

Sima, 2012-2014 yıllarında Ali Bongo yönetiminde başbakan olarak görev yapmış ancak Bongo ile yaşadığı anlaşmazlık sonucu görevinden uzaklaştırılmıştı. Daha önce Ekonomi ile Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevlerinde de bulunan 68 yaşındaki Sima, 26 Ağustos’taki cumhurbaşkanlığı seçiminde Bongo’ya karşı adaylığını koymuş ancak muhalefetin adayı Albert Ondo Ossa’nın oylarını bölmemek için adaylıktan çekilmişti.

ALİ BONGO SERBEST BIRAKILMIŞTI

Gabon’da 30 Ağustos’ta yapılan darbe sonrasında konutunda alıkonulan Cumhurbaşkanı Ali Bongo’nun serbest bırakıldığı duyurulmuştu. “Kurumların Geçişi ve Restorasyonu Komitesi” (CTRI) isimli askeri yönetim, sağlık durumu göz önünde bulundurulan Bongo’nun artık “dilediği gibi hareket etmekte özgür” olduğunu açıkladı. CTRI, Bongo’nun isterse tedavi görmek için yurt dışına da çıkabileceğini duyurdu.

Ali Bongo, 40 yılı aşkın bir süredir iktidarda olan babasının yerine geçtiği 2009 yılından bu yana petrol zengini Batı Afrika ülkesini yönetiyordu. 56 yıldır Gabon’u yöneten ailenin eski sömürgeci güç olan Fransa ile güçlü bağları vardı. Darbe Fransa da dahil Batı’da kınandı ancak şimdilik cuntaya halk desteğinin de olduğu görülüyor. Bongo’nun, 2018’de felç geçirdiğinde uzun süre tedavi gördüğü Fas’a gidebileceği belirtiliyor.

CTRI isimli askeri yönetim, 26 Ağustos’taki seçimlerin iptal edildiğini açıklamıştı. CTRI liderliğine de Cumhuriyet Muhafızları Komutanı General Brice Oligui Nguema’nın getirildiği bildirilmişti. General Nguema, 4 Eylül’de düzenlenen törenle Anayasa Mahkemesi önünde “geçiş hükümetinin cumhurbaşkanı” sıfatıyla yemin etmişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version