Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

G20 zirvesinde çok uluslu demiryolu ve liman anlaşması açıklandı: Ortadoğu ve Güney Asya’yı birbirine bağlıyor

G20 zirvesinde çok uluslu demiryolu ve liman anlaşması açıklandı: Ortadoğu ve Güney Asya'yı birbirine bağlıyor


Yeni Delhi’deki G20 Liderler Zirvesi çerçevesinde Ortadoğu ve Güney Asya’yı birbirine bağlayan çok uluslu bir demiryolu ve liman anlaşmasını duyurdu. Yeni açıklanan koridor, Ortadoğu’daki ülkeleri demiryolu ile birbirine bağlamayı ve onları liman yoluyla Hindistan’a bağlamayı amaçlıyor. Söz konusu girişim, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Avrupa Birliği, Fransa, İtalya, Almanya ve ABD’yi kapsıyor. Bu ülkeler tarafından bir mutabakat zaptı da imzalanacak.

Zirveye ev sahipliği yapan Hindistan’ın Başbakanı Narendra Modi de “Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru” konusunda “tarihi anlaşmaya varıldığını” duyurdu. “Bugün böylesine büyük bir bağlantı girişimini başlatırken, gelecek nesillerin daha büyük hayaller kurması için tohumlar ekiyoruz” diyen Modi “İlerleyen dönemlerde bu, Hindistan, Batı Asya ve Avrupa’da büyük bir ekonomik entegrasyon aracı olacak” ifadesini kullandı.

BIDEN: SONSUZ FIRSATLARIN KİLİDİNİ AÇACAK

Anlaşma, ABD Başkanı Joe Biden’ın Washington’ı G20 grubunda gelişmekte olan ülkeler için alternatif bir ortak ve yatırımcı olarak sunarak Çin’in küresel altyapıya yönelik “Kuşak ve Yol” hamlesine karşı koymaya çalıştığı kritik bir zamanda geldi. Biden, bunun iki kıta arasında limanlar arasında köprü kuracak ve “daha istikrarlı, daha müreffeh ve entegre bir Ortadoğu’ya yol açacak gerçekten büyük bir anlaşma” olduğunu savundu. Anlaşmanın duyurulduğu etkinlikte, temiz enerji, temiz elektrik ve toplulukları birbirine bağlamak için kablo döşenmesi için “sonsuz fırsatların” kilidini açacağını söyledi.

ABD ulusal güvenlik danışman yardımcısı Jon Finer ise G20 zirvesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, anlaşmanın bölgedeki düşük ve orta gelirli ülkelere fayda sağlayacağını ve Ortadoğu’nun küresel ticarette kritik bir rol oynamasını sağlayacağını öne sürdü. ABD’li yetkililer, Ortadoğu ülkelerini demiryoluyla birbirine bağlamayı ve liman yoluyla Hindistan’a bağlamayı, Körfez’den Avrupa’ya enerji ve ticaret akışına yardımcı olmayı hedeflediklerini söyledi. Yetkililere göre proje nakliye sürelerini, maliyetleri ve yakıt kullanımını azaltarak Körfez’den Avrupa’ya enerji ve ticaret akışına yardımcı olacak. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version