Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fransa’da Adama Traore davasında takipsizlik kararı: Polis şiddetinin sembolü olmuştu

Fransa'da Adama Traore davasında takipsizlik kararı: Polis şiddetinin sembolü olmuştu


Fransa’da 2016’da jandarma aracında ölen 24 yaşındaki siyah genç Adama Traore’nin ölümüne ilişkin soruşturmada takipsizlik kararı alındı. Ulusal basındaki habere göre, Paris Adli Mahkemesi, polis şiddetinin sembolik bir vakası haline gelen Traore’nin ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verdi.

AİLESİ KARARI TEMYİZE GÖTÜRECEK

Mahkeme, yapılan farklı otopsi ve bilirkişi raporlarında Traore’nin ölümüne sebebiyet verecek bir şiddet bulgusuna rastlanmadığına hükmetti. Traore’nin ailesinin avukatı Yassine Bouzrou, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, takipsizlik kararına itiraz edeceğini ve kararı temyize götüreceğini belirtti.

Ailenin avukatı mahkemenin kararının “yargı kurumunu küçük düşürdüğünü” söyledi. Avukat Me Yassine Bouzrou sosyal medyada yayınladığı basın açıklamasında, “Çelişkiler, tutarsızlıklar ve ciddi hukuk ihlalleri içeren bu karar yargı kurumunu küçük düşürmektedir” diyerek tepki gösterdi. Kararı temyiz edeceğini duyuran Bouzrou, “böylece Temyiz Mahkemesi, jandarmaları, Adama Traore’nin ölümüne neden olan şiddetin orantılı ve gerekli olup olmadığının tartışılabileceği bir duruşma mahkemesine sevk ederek bu davada yasayı uygulayabilir” dedi.

DOKTOR MÜDAHALESİNDEN ÖNCE ÖLDÜĞÜ ORTAYA ÇIKMŞTI

Olay günü Traore’yi gözaltına alan üç jandarma, soruşturma kapsamında 2018’den bu yana tanık statüsündeydi. Traore’nin ailesi, oğullarının ölümünden söz konusu üç jandarmayı sorumlu tutuyor. Adama Traore, sıcaklığın 37 derece sıcaklığa yaklaştığı sıcak bir günde yaşanan kovalamacanın ardından Beaumont-sur-Oise (Val-d’Oise) kasabasında, gasp yaptığından şüphelenilen kardeşi Bagui’yi hedef alan bir operasyon sırasında tutuklanmıştı. Yaklaşık iki saat sonra bindirildiği jandarma aracında ise ölmüştü.

Olayın ardından yapılan ilk açıklamalarda Traore’nin rahatsızlandığı ve ilk yardım ekibine teslim edildiği öne sürülmüştü. Ancak Traore’nin doktor müdahalesinden önce jandarma aracında öldüğü ortaya çıkmıştı. O zamandan beri, bir aktivist olan ablası Assa Traoré’nin önderliğinde, genç adamın akrabaları jandarmaları Traorre’nin ölümüne neden olmakla suçluyor. Onlara göre askerler, Traore’nin boğulmasına” neden olan bir “ventral mücadele” uyguladı. Ailesi özellikle jandarmalardan birinin, Adama Traoré’nin saklandığı dairede kelepçelenmesi sırasında, tanık ya da video kaydı olmaksızın “üçümüzün de vücudunun ağırlığını aldı” şeklindeki ilk ifadelerini vurguluyor. Tutuklanan Adama Traoré daha sonra bir araçla nakledilmiş, ancak komşu kasaba Persan’ın jandarma avlusunda ölmeden önce arabada rahatsızlanmıştı. Ailesi jandarmaları, itfaiye ekipleri gelene kadar kelepçeli bırakılan genç adama yardım etmemekle suçluyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version