Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fidan-Barzani görüşmesi: Garê’ye saldırı hazırlığı


İSTANBUL – Türkiye’nin Garê’de sendrom yaşadığını belirten gazeteci Cahit Mervan, “Türkiye bütün olanaklarını kullanarak, yeniden Garê’ye işgal hareketi başlatmak istiyor” dedi. 

 

Türkiye’nin KDP işbirliğinde Federe Kurdistan Bölgesi’nin Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine dönük saldırıları sürüyor. Saldırılar sürerken, Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak ve Federe Kurdistan Bölgesi yetkilileri ile bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Su krizi, petrol, ekonomik ve ticari ilişkilerin yanı sıra bölgeye dönük saldırılar ziyarette ele alındı. 

 

Hewlêr’de Barzanilerle ve Bağdat’ta hükümet yetkilileri ile görüşen Fidan’ın ziyaretinin detaylarını ve arka planını, gazeteci Cahit Mervan değerlendirdi.

 

KÜRTLERE KARŞI GENİŞ BİR SAVAŞ KONSEPTİ

 

Türkiye’nin bölge ve dünya politikasını Kürt karşıtlığı üzerinden kurduğunu belirten Mervan, Fidan’ın ziyaretinin de bu kapsamda olduğunu söyledi. Ziyaretin ‘Çöktürme Planı’nın bir devamı olduğunu vurgulayan Mervan, KDP’nin de işbirliğiyle Kürt halkının çok geniş bir savaş konsepti ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Türkiye’nin asıl amacının sadece PKK olmadığını kaydeden Mervan, asıl amacın Kürtlerin mevcut kazanımlarının ortadan kaldırmak olduğuna dikkat çekti. 

 

FEDERE KURDİSTAN BÖLGESİ’NİN STATÜSÜ 

 

Federe Kurdistan Bölgesi’nin statüsünü ortadan kaldırmanın Türkiye’nin en temel hedeflerinden biri olduğuna işaret eden Mervan, “Bugün gerillaya karşı askeri saldırılar sonuçları itibariyle sadece gerillayı hedeflemiyor. Gerilla darbelenirse, Türkiye Güney Kurdistan’daki yerini daha çok genişletecek. Federe Kurdistan’ın statüsünün yürürlükten kaldırılması için bu kez Bağdat’a baskı kuracak ve Federe Kurdistan’ın statüsünün vilayete indirilmesi için çalışacak. Bu yüzden kimse bu konuda yanılgıya kapılmamalı, Türkiye’nin gösterdiği hedef farklı ama niyeti daha geniş okumak gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

‘IRAK TÜRKİYE’NİN VARLIĞINDAN RAHATSIZ’

 

Türkiye’nin Kürt sorununu soykırım metoduyla çözmeyi amaçladığını dile getiren Mervan, Fidan’ın Irak hükümetini ve KDP’yi açıktan savaşta yer almaya çağırdığını söyledi. Irak hükümeti ve KDP’nin PKK’ye bakışının aynı olmadığını ifade eden Mervan, Bağdat’ın Federe Kurdistan Bölgesi’nin statüsünün vilayet düzeyine indirilmesi konusunda hemfikir olduğunu ancak Türkiye’nin o bölgede askeri üs bulundurmasından son derece rahatsız olduğunun altını çizdi.

 

‘IRAK’IN ‘EVET’ DEMESİ OLANAKSIZ’

 

Türkiye’nin, Musul ve Kerkük’ü Misak-ı Milli sınırları içinde gördüğünü aktaran Mervan, Irak hükümetinin Türkiye’nin niyetinin bütün Irak topraklarını işgal etmek olduğunun farkında olduğunu söyledi. Mervan, Irak hükümetinin bu aşamada Türkiye’nin isteklerine “evet” demesinin olanaklı görünmediğini sözlerine ekledi. KDP’nin Fidan’la yaptığı anlaşmaların gayri meşru olduğunu kaydeden Mervan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Federe Kurdistan Bölgesi Parlamentosu çok uzun bir süredir işgal edilmiş. KDP, Türkiye’yle petrol konusunda ne tür bir anlaşma yaptı? Barzani ailesinin ne tür yatırımları var? AKP-MHP rejimine bağlı şirketler Güney Kurdistan’da ne tür işler yapıyor, hangi silahlı gruplar Güney Kurdistan topraklarında cirit atıyor? Neden orada askeri üs var, kim bunları koruyor ve kolluyor? KDP çıkıp bunları kamuoyuna açıklamalı.”

 

‘KDP DE TÜRKİYE GİBİ KAYBEDİYOR’

 

Fidan ve Barzani görüşmelerinin savaşa yönelik olduğunu belirten Mervan, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonlarda başarısız olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin bu anlamıyla kaybettiğini belirten Mervan, savaşın ekonomik, sosyal ve kültürel çöküntü olarak geri döndüğünü ifade etti. “Türkiye kaybederken KDP de kaybediyor” diyen Mervan, hiçbir Kürt örgütünün KDP’nin politikalarını desteklemediğinin altını çizdi. Mervan, KDP’nin bir an önce bu yoldan geri dönmesi gerektiği uyarısında bulunarak, “Aksi halde Kürt halkı KDP’ye gereken cevabı verecektir” dedi.  

 

GARÊ’YE OPERASYON HAZIRLIĞI

 

“Türk devleti için yolun sonu görünüyor. Uyguladıkları çöktürme politikaları çöküyor” diyen Mervan, örgütlü bir halka karşı başarı elde etmelerinin imkânsız olduğunu kaydetti. Fidan’ın, son yaptığı görüşmede Garê’ye dönük gizli planları olduğuna işaret eden Mervan, “Garê Türk devleti açısından çok önemli. Çünkü Kürt özgürlük hareketinin merkezi üssü ve coğrafi açıdan stratejik bir yere sahip. Türkiye, 14 Şubat 2021’de PKK’nin elinde bulunan istihbarat elemanlarını kurtarmak adına Garê’ye bir operasyon gerçekleştirdi ve esirleri de vurdu. Bu operasyon büyük bir fiyaskoyla sonuçlandı. Bu Türkiye açısından önemli bir sendroma yol açtı. Şimdi bütün olanaklarını kullanarak yeniden Garê’ye işgal hareketi başlatmak istiyorlar” şeklinde konuştu.

 

MA / Esra Solin Dal

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version