Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fas’taki depremin ardından zamana karşı yarış: Ölü sayısı artıyor, enkaz kaldırılamıyor

Fas'taki depremin ardından zamana karşı yarış: Ölü sayısı artıyor, enkaz kaldırılamıyor


– Kuzey Afrika ülkesi Fas’ta cuma günü meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından, enkaz altındakilere ulaşmak için zamana karşı yarış sürüyor. Acil durum kuruluşları uzak bölgelere yardım ulaştırmak için mücadele ediyor. Çalışmalara yardım için mekanize araçlar depremden etkilenen bölgelere ulaştırılamazken, köylüler enkaz altında sağ kalanlara ulaşmak için elleriyle ve küreklerle kazmaya devam ediyor.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

BBC Türkçe’nin haberine göre, ülkede son 60 yılda yaşanan en ölümcül deprem, Marakeş kentinin güneyindeki dağlık bölgelerde bulunan köyleri vurdu. Resmi verilere göre en az 2 bin122 kişi ölürken, çoğu ağır 2 bin 421 kişi de yaralandı. 6,8 büyüklüğündeki sarsıntı nedeniyle binalar çöktü, yollar ulaşıma kapandı ve deprem ülkenin kuzey kıyısı gibi uzak noktalarda bile binaları salladı.

FAS KRALI YARDIMLARIN ULAŞTIRILMASINDA YETERSİZ KALINDIĞINI KABUL ETTİ

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Marakeş’in eski kent bölümü de hasar aldı. Deprem nedeniyle ülkede üç günlük yas ilan eden Fas Kralı 6. Muhammed’in sarayından yapılan açıklamada, kan bankası, su, gıda, çadır ve battaniye stoklarının artırılması için sivil savunma birliklerinin konuşlandırıldığı belirtildi. Ancak açıklamada, en büyük hasarı alan bazı uzak yerlere depremden saatler sonra ulaşmanın mümkün olmadığı da kabul edildi. Deprem nedeniyle kopan kayalar, sarsıntıdan en ağır hasarı alan yerlerin bulunduğu Atlas Dağları’na giden yolların bir kısmını kapattı.

Marakeş’in 55 kilometre güneyinde, dağların içindeki bir vadide bulunan küçük Amizmiz kasabasında birçok bina yerle bir oldu. Kasabadaki hastane boş ve girilmesi tehlikeli olduğu söyleniyor. Hastalar, çadırlarda tedavi edilmeye çalışılıyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir hastane yetkilisi, cumartesi günü yaklaşık 100 cesedin getirildiğini söyledi. Yetkili “Ağladım çünkü çok ölen vardı, özellikle de küçük çocuklar. Depremden beri hiç uyumadım. Hiç birimiz uyumadık” dedi.

‘DIŞARIDAN HİÇ YARDIM GELMİYOR’

Hastanenin ötesinde, sokaklar yıkılan binaların enkazları, yoğun trafik ve depremde yakınlarını kaybedenlerle dolu. Evlerini kaybedenler için yol kenarlarına çadır kuruldu ancak yetersiz kaldı. Onlarca kişi, kasabanın meydanına serdikleri halıların üzerinde uyuyor. 63 yaşındaki Abdülkerim Brouri, evi kısmen çökenlerden. Brouri “Eve geri dönemem. Birbirimize yardımcı oluyoruz. Dışarıdan hiç yardım gelmiyor” dedi. Bir diğer Amizmiz sakini Ali Ait Yusuf da “Battaniyelerle bir çadır yaptık. Hükümetin dağıttığı çadırlar yeterli değil” diye konuştu.

YARDIM TEKLİFLERİ

Fas’a uluslararası yardım teklifleri de hızla artıyor. İngiltere, Fas yönetiminin acil durum görevlileri, kurtarma uzmanları, arama köpekleri ve ekipmanlarından oluşan ekiplerin gelişini kabul ettiğini duyurdu. İspanya ve Katar da resmi yardım talebi aldıklarını ve arama kurtarma ekipleri yollayacaklarını belirtti.

Fransa da yardıma hazır olunduğunu ve Fas’tan resmi olarak talep gelmesini beklediklerini açıkladı. Ülkenin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “Yardımı istedikleri an gönderilecek” dedi. (Kaynak)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version