Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fas’ta 6,8 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 1000’i aştı

Fas'ta 6,8 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 1000'i aştı


Fas devlet televizyonunun Fas İçişleri Bakanlığı’ndan aktardığına göre, Fas’ı vuran şiddetli depremde ölenlerin sayısı cumartesi günü 1.037’ye yükseldi. Cuma gecesi geç saatlerde merkez üssü Marakeş’in El-Huz bölgesi olan ve ABD merkezli ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nun verilerine göre büyüklüğü 6,8 olarak kaydedilen depremde 1,200’den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi. Yaralılardan 721’inin durumunun ağır olduğu da açıklandı.Ekipler, yıkılan binaların enkazında kalanları kurtarmaya çalışıyor.

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Geçici bir rapora göre, deprem el-Huz, Marakeş, Ouarzazat, Azilal, Chichaoua ve Taroudant bölgelerinde oldu” denildi. Deprem başkent Rabat, Kazablanka ve Marakeş’in güneyindeki bazı bölgelerde hissedildi. Ölenlerin çoğunun özellikle Atlas Dağları’ndaki uzak köylerde olduğuna inanılıyor. Yetkililer, hastanelerin yaralı akınına uğraması nedeniyle vatandaşları kan bağışında bulunmaya çağırdı.

FAS ORDUSU SEFERBER EDİLDİ

Fas ordusu da depremden etkilenenlere destek için seferber olduğunu duyurdu. Depremden depremden etkilenenlere destek için müdahale birimlerinin yanı sıra uçaklar, helikopterler, insansız hava araçları, mühendislik araçları ve lojistik merkezlerin konuşlandırıldığını duyurdu. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, “Kraliyet Silahlı Kuvvetleri Yüksek Komutanı ve Genelkurmay Başkanı Kral 6. Muhammed’in müdahale etmesi için orduya verdiği talimatın ardından, yerel yetkililerle iletişim ve koordinasyon sağlamak amacıyla Kraliyet Silahlı Kuvvetleri ve askeri garnizonların üst düzey komutanları düzeyinde gerekli önlemler alındı” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, depremden etkilenen bölgelere gerekli desteğin sağlanması amacıyla müdahale birimlerinin yanı sıra uçaklar, helikopterler, insansız hava araçları, mühendislik araçları ve lojistik merkezlerin olay yerine konuşlandırıldığı kaydedildi.

ÜLKEDE SON 63 YILIN EN ÖLÜMCÜL DEPREMİ

Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü’nün Başkanı Nasır Cabur, depremi “ülke tarihinde son yüzyılda yaşanan en büyük deprem” olarak nitelemişti. Deprem şu ana dek 1960 yılında yaklaşık 12 bin kişinin öldüğü Agadir Depremi’nden bu yana ülkede yaşanan en ölümcül deprem olarak kayda geçti.

CEZAYİR HAVA SAHASINI AÇACAĞINI DUYURDU

Türkiye dahil çok sayıda ülke Fas’a arama kurtarma ekipleri ve insani yardıma hazır olduğunu açıklarken henüz Fas yönetiminden dış yardım talebi gelmedi. Diğer yandan İki yıl önce Fas ile ilişkilerini kesen Cezayir, yaptığı açıklamada, yüzlerce kişinin ölümüne yol açan büyük depremin ardından Fas’a yönelik insani ve tıbbi uçuşlar için hava sahasını açacağını söyledi.

Cezayir, “düşmanca eylemler” gerekçesiyle Fas ile diplomatik ilişkilerini 2021 yılında kesmişti. Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun bu yılın başında Fas ile ilişkilerin “geri dönüşü olmayan bir noktaya” ulaştığını söylemişti. Ancak Fas’taki depremle ilgili bir açıklama yapan Cezayir Cumhurbaşkanlığı, “Fas’ın talep etmesi halinde insani yardım sağlamaya” ve” kardeş Fas halkıyla dayanışma içinde tüm maddi ve beşeri imkânlarını sunmaya hazır olduğunu” belirtti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version