Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fas’ta 6,8 büyüklüğünde deprem: 600’den fazla kişi öldü

Fas'ta 6,8 büyüklüğünde deprem: 600'den fazla kişi öldü


Fas devlet televizyonu, cuma günü geç saatlerde ülkenin orta kesiminde yer alan Yüksek Atlas dağlarını vuran güçlü bir depremin en az 632 kişinin ölümüne, binaların yıkılmasına ve büyük şehir sakinlerinin evlerinden kaçmasına neden olduğunu duyurdu. Devlet medyası cumartesi günü deprem nedeniyle 51’i ağır 329 kişinin de yaralandığını açıkladı. Bir yerel bir yetkili, ölümlerin çoğunun ulaşılması zor dağlık bölgelerde olduğunu söyledi.

FAS DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ 7, ABD 6,8 OLARAK DUYURDU

Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü, depremin Yüksek Atlas’ın Ighil bölgesinde 7,2 büyüklüğünde meydana geldiğini açıkladı. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu ise depremin büyüklüğünü 6,8 olarak açıkladı ve 18,5 km gibi nispeten sığ bir derinlikte meydana geldiğini belirtti.

DÜNYA MİRASI LİSTESİ’NDEKİ MARAKEŞ’TE BİNALAR ÇÖKTÜ

Depremin merkez üssüne en yakın büyük şehir olan Marakeş sakinleri, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan eski şehirde bazı binaların çöktüğünü söyledi. Yerel televizyonlar yıkılmış bir cami minaresi ile parçalanmış arabaların üzerinde yatan molozların görüntülerini yayınladı.

İçişleri Bakanlığı, ölü sayısına ilişkin televizyondan yaptığı açıklamada El Huz, Azilal, Agadir, Varzazat ve Chichaoua vilayetlerini etkilediğini aktardı. Depremin merkez üssüne yakın Asni dağ köyünde yaşayan Montasir Itri evlerin çoğunun hasar gördüğünü söyledi. “Komşularımız enkaz altında ve insanlar köydeki mevcut imkânları kullanarak onları kurtarmak için çok çalışıyor” dedi.

Daha batıda, Taroudant yakınlarında öğretmen Hamid Afkar evinden kaçtığını ve artçı sarsıntıları hissettiğini söyledi. “Yer yaklaşık 20 saniye boyunca sallandı. İkinci kattan aşağıya koşarken kapılar kendiliğinden açılıp kapandı” dedi.

ORTAÇAĞ’DAN KALMA TARİHİ SURLARIN BİR KISMI YIKILDI

Marakeş sakini Id Waaziz Hassan, sıkışık eski şehirdeki bazı evlerin çöktüğünü ve insanların ağır ekipmanları beklerken enkazı kaldırmak için elleriyle yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Ortaçağdan kalma şehir surlarının görüntülerinde bir bölümde büyük çatlaklar olduğu ve bazı kısımların yıkıldığı, molozların da sokakta yattığı görülüyordu.

Reuters’a konuşan görgü tanıklarına göre, Ighil’in yaklaşık 350 km kuzeyindeki başkent Rabat ve yaklaşık 180 km batısındaki sahil kasabası Imsouane’deki insanlar daha güçlü bir depremden korkarak evlerinden kaçtı. Ighil’in yaklaşık 250 km kuzeyindeki Kazablanka’da geceyi sokaklarda geçiren insanlar evlerine dönemeyecek kadar korkmuşlardı.

2004’TEN BERİ EN ÖLÜMCÜL DEPREM

Deprem, 2004 yılında kuzey Rif dağlarındaki Al Hoceima yakınlarında meydana gelen ve 600’den fazla kişinin ölümüne yol açan sarsıntıdan bu yana Fas’ta meydana gelen en ölümcül deprem oldu. Birleşmiş Milletler sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler’in Fas hükümetine “depremden etkilenen nüfusa yardım etme çabalarında” yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version